Egypte vernietigt nog steeds tunnels bij grens met Gaza

dinsdag 21 april 2015 |  NAI

Volgens een legerwoordvoerder heeft Egypte sinds eind maart al weer 69 tunnels aan de grens met Gaza vernietigd. Perswoordvoerder Muhammed Samir verklaarde, dat Egyptische grenstroepen aan de Egyptische zijde van Rafah de tunnels hadden ontdekt en deze samen met ingenieurs van het leger hebben vernietigd, aldus het Palestijnse persbureau Ma’an.

Dit aantal bewijst het voortdurende streven van Egypte om een einde te maken aan het illegale gebruik van de tunnels vanuit Gaza. Reeds afgelopen maand maakte Samir bekend dat Egypte alleen al van begin februari tot medio maart 194 tunnels had opgeruimd. De tot nog toe langste tunnel, die sinds het begin van het offensief was ontdekt, had een lengte van circa 3 kilometer.

Het ontdekken en vernietigen van de tunnels, die vooral voor smokkel worden gebruikt, maakt deel uit van een groot opgezette veiligheidscampagne in het noorden van het Sinaï-schiereiland tegen terroristen, die aanvallen op Egyptische politieagenten en militairen uitvoeren.

Aanleiding was vermoedelijk een zelfmoordaanslag eind oktober, waarbij 30 soldaten door een autobom bij een militair steunpunt om het leven kwamen. De regering van Abd al-Fattah as-Sisi beschuldigt Hamas ervan, de voor de aanslag verantwoordelijken te hebben gesteund. Hoewel Hamas dit uitdrukkelijk ontkende, is Egypte begonnen een bufferzone van oorspronkelijk 500 meter tussen de Gazastrook en Egypte aan te leggen. De bufferzone is inmiddels tot een kilometer verbreed.

Afgelopen maand verklaarde de Egyptische regering de militaire vleugel van Hamas, de Qassambrigades, tot terreurorganisatie. Bovendien had het Egyptische kabinet begin deze maand een wetsvoorstel aangenomen, dat op het graven van tunnels aan de Egyptische grens een levenslange gevangenisstraf zet. President as-Sisi streeft er momenteel naar, voor het graven van tunnels de doodstraf te eisen.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.