Israël geeft belastingopbrengst aan PA vrij

Monday, April 20, 2015 |  NAI

Maandag zal Israël meer dan 1,8 miljard shekel (ca. 425 miljoen euro) aan de Palestijnse Autoriteit overmaken. Het geld komt van belastingontvangsten die voor de PA worden geïncasseerd, maar die bevroren waren vanwege van de aankondiging van de PA, zich wegens de jongste aanvallen op Gaza tot het Internationale Strafhof te zullen wenden.
Rami Hamdallah (foto), 'premier' van de PA, verklaarde dat Israël tijdens een ontmoeting eind afgelopen week met deze overmaking heeft ingestemd. Israëlische officials bevestigen intussen deze overeenkomst.

De belastingen waren tussen december afgelopen jaar en maart 2015 geïnd. Reeds begin april verklaarde Israël zich bereid de ontvangen belastingen vrij te geven, maar schulden van de PA voor water, elektriciteit en medische dienstverlening zouden van het totaalbedrag worden ingehouden. De PA wees dit aanbod af en eiste betaling van het volledige bedrag.

Volgens Israëlische media begroette de speciale VN-afgevaardigde voor de vredesbesprekingen in het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov, de deal als een stap in de goede richting. Hamdallah maakte bekend dat de belastinginkomsten allereerst zullen worden gebruikt om de 180.000 werknemers van de PA hun salaris voor de maand april uit te betalen. Sinds december hadden zij slechts 60 procent van hun loon ontvangen. Het ontbrekende bedrag zou dan 'zo snel mogelijk' worden vereffend, aldus Hamdallah.

In maart maakte de PA bekend dat zij schulden tot een bedrag van 4,8 miljard dollar heeft; alleen al het begrotingstekort over 2014 bedroeg 1,5 miljard dollar.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.