Diepe kloof tussen politieke en militaire leiding Hamas

vrijdag 17 april 2015 |  Aviel Schneider

In de schaduw van de turbulente ontwikkelingen in de Arabische wereld rondom Israël, is de ruzie binnen de radicale Hamasleiding verder toegenomen. De ruzie is vooral toegenomen tussen de politieke leiding van Hamas, die in het buitenland zit, en de zogenaamde militaire terreurvleugel in de Gazastrook.
Vanuit Israëlisch perspectief is dit niet goed, omdat op deze manier een langdurige wapenstilstand wordt verhinderd.

Naar aanleiding van de bloedige burgeroorlog in Syrië scheidde de soennitische Hamasleiding zich circa drie jaar geleden af van Iran (sjiieten) en Syrië (alawieten). Beide regeringen hadden Hamas tot dan toe financieel gesteund en bewapend.
Aanleiding hiertoe was de vervolging van de soennitische Moslimbroederschap, die ideologisch en geestelijk verbonden is met Hamas, door het Syrische staatshoofd Bashar al-Assad. Assads moordpartijen tegen soennitische burgers in Syrië noopte de Hamasleiding tot felle kritiek op het Syrische alawitische regime, dat ook door Iran wordt gesteund.

De internationale Hamasleider Khaled Mashaal werd daarop uit Damascus verbannen en ging naar Qatar. Dat veroorzaakte een diepe kloof tussen de Hamasleiding en Iran, dat Hamas jarenlang via ondergrondse tunnels raketten leverde. Daarentegen hield de militaire vleugel van Hamas in de Gazastrook achter de coulissen zijn betrekkingen met de sjiieten in Teheran in stand. Iran levert de Hamas-terroristen in de Gazastrook nog steeds wapens, maar in mindere mate.

Na de jongste Gaza-oorlog in de zomer van 2014 probeerde men de betrekkingen tussen de gehele Hamasleiding en Iran nieuw leven in te blazen. Iran prees de moedige oorlog tegen Israël en nodigde voor het eerst weer een Hamas-delegatie uit om naar Teheran te komen.

Maar ten gevolge van de recente revolutie van de sjiitische Houthi-milities in Jemen zijn opnieuw spanningen gerezen tussen de politieke Hamasleiding in Qatar en Teheran. De politieke Hamasleiding in ballingschap prees openlijk de operatie van de soennitische alliantie van Saoedi-Arabië en Egypte tegen de door Iran gesteunde Houthi’s.
Hamasleider Mashaal hoopt op deze wijze zijn relaties met de Egyptische president al-Sisi te verbeteren. Sisi treedt sinds de arrestatie van de vroeger in Egypte regerende Moslimbroederschap met harde hand op tegen de radicale terreur op het schiereiland Sinaï. Bovendien breekt het Egyptische leger alle huizen af binnen de twee kilometer brede bufferzone aan de Egyptische kant van Rafah.

Er blijft grote ruzie tussen de Hamasleiding in Qatar en die in Gaza. In de Arabische media hoort men regelmatig zware kritiek van de Hamasleiding in de Gazastrook op de leiding-in-ballingschap, omdat deze laatste foute beslissingen zou nemen en een goed leven in dure hotels zou leiden.

De invoer van wapens naar de Gazastrook is niet meer zo eenvoudig als vroeger, want Egypte en Israël werken vanuit een gemeenschappelijk belang samen en kunnen zodoende gecoördineerd optreden. Om deze reden produceert Hamas in de Gazastrook nu eigen raketten en test deze boven zee, wat Israël op de radar kan volgen.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.