Israëli's zien herinnering aan Holocaust verbleken

donderdag 16 april 2015 |  NAI

Naar aanleiding van Yom Hashoah, de Holocaust-herdenkingsdag vandaag in Israël, is een onderzoek gepubliceerd naar hoe de Israëli's omgaan met de herinnering aan de Holocaust. Meer dan 80 procent van de Joden in Israël gelooft dat de Nazi-Holocaust over enkele jaren nog slechts als een vage historische gebeurtenis zal worden gezien.

Volgens een representatieve enquête van het Organisatiecentrum voor Holocaust-overlevenden in Israël en het Instituut voor Geokartografie is de meerderheid van de Israëliërs van mening, dat de genocide spoedig alleen nog maar als één van de vele moeilijke gebeurtenissen in de Joodse geschiedenis zal worden beschouwd.

'Deze getallen zijn alarmerend en zouden voor het onderwijs en voor alle organisaties die zich met Holocaust-slachtoffers bezighouden, aanleiding moeten zijn om na te denken over hun plannen voor het Holocaust-onderwijs voor de toekomstige generaties,' verduidelijkte Colette Avital, leidster van het Organisatiecentrum voor Holocaust-overlevenden volgens Ynet.

Avner Shalev, voorzitter van de Holocaust-gedenkplaats Yad Vashem, verklaarde dat de internationale school voor Holocaust-onderzoek van het instituut reeds over plannen beschikt over hoe de herinnering aan de Holocaust ook in de toekomst in stand kan worden gehouden.

Enkele dagen geleden heeft Yad Vashem een stap in deze richting gedaan. Kinderen in de Holocaust: Sterren zonder een hemel luidt de naam van een nieuwe tentoonstelling, die een blik gunt in de wereld van de circa 1,5 miljoen kinderen die in de Holocaust zijn omgekomen. De tentoonstelling toont persoonlijke voorwerpen, geschriften en afbeeldingen van Joodse kinderen uit die tijd die hun als troost, uitdrukkingsmogelijkheid of speelgoed dienden. Aan de hand van poppen, teddyberen, speelgoed, afbeeldingen, dagboeken en gedichten wordt geprobeerd de geschiedenis van enkele kinderen toegankelijk te maken.

Jehudit Inbar, curatrice van de tentoonstelling en leidster van museumafdeling in Yad Vashem, verklaarde dat de tentoonstelling de strijd van de kinderen en jongeren laat zien om hun kind-zijn te bewaren en een andere realiteit te creëren. 'Vaak waren het de kinderen die hun ouders in hun vertwijfelde overlevingsstrijd bemoedigden. En toch waren het kinderen, die speelden en lachten, en die telkens wanneer zij de kans kregen, hun angsten en hun hoop tot uitdrukking brachten,' vertelde Inbar.

'Alle plaatjes, dagboeken, brieven en speelgoed bieden een levendige en fascinerende blik op het kind-zijn in de schaduw van de Holocaust. Fantasie, creativiteit en spel waren uitdrukkingswijzen van het basisinstinct tot overleven, een basisvereiste om in een dergelijke context te kunnen leven.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.