Joel Berkowitz: van antizionist tot soldaat

Thursday, April 16, 2015 |  Yossi Aloni
Joel Berkowitz (21) was er altijd vanuit gegaan dat hij rabbijn zou worden binnen de chassidische Satmar beweging. Maar toen hij vijftien jaar oud was, ging hij naar Israël, waar zijn leven totaal op zijn kop werd gezet.

Aanvankelijk wilde hij alleen maar wat vrienden in Israël bezoeken, maar het werd een liefdesgeschiedenis. Joel is in Brooklyn (New York) geboren en getogen als lid van de Satmar-beweging, die zich distantieert van de Joodse staat. In deze kringen heerst de gedachte dat Israël de oorzaak is van de meeste problemen van het Joodse volk.

Intussen draagt Joel allang geen streimel (Oost-Europese bonthoed) meer. Hij heeft aliyah gemaakt en is nu in militaire dienst. Hij woont in de kustplaats Javne. Joel wil graag deel uitmaken van de 'duvdevan', een commando-eenheid van de infanterie, die tot taak heeft de Westelijke Jordaanoever te bewaken. Met regelmaat voert deze eenheid spraakmakende undercover-operaties uit.

Als we hem vragen hoe hij tot het besluit kwam om voor Israël te kiezen, reageert Berkowitz met een passie die ware zionisten kenmerkt: 'Israël is de enige staat die het Joodse volk heeft. We moeten ons vaderland tot elke prijs verdedigen. Het is de plicht van alle Joden elkaar te steunen. Als het eropaan aankomt, zal geen enkel land het voor ons opnemen.

Mijn ouders begrijpen mijn besluit niet en nemen het mij kwalijk. Van jongs af aan heb ik geleerd dat Israël slecht is. Maar ik heb een prachtig land leren kennen vol mooie mensen, die elke dag vechten om staande te blijven in het Midden-Oosten.'

Al bezoekt hij geen chassidische gemeente meer, toch is Joel wel degelijk religieus. Hij gaat elke dag naar de synagoge. Hij houdt zich aan de shabbat. Aan zijn gehaakte keppeltje is te zien dat hij een religieuze patriot is.

Joel: 'Israëli's zijn hartelijker dan Amerikanen. In Israël voelen we ons als Joden verantwoordelijk voor elkaar. Ik hoop hier een vrouw te vinden en een gezin te stichten.'

Dit artikel verscheen in het aprilnummer van het Israel Today Magazine. Bent u al abonnee?

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.