Helft van de Israëli's vreest een volgende Holocaust

Thursday, April 16, 2015 |  Aviel Schneider
Ter gelegenheid van Yom Hashoah, de Israëlische herdenkingsdag van de Holocaust, waarschuwde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de Westerse landen, om niet opnieuw een verschrikkelijke fout te maken. Hij verweet de internationale gemeenschap, dat deze de ogen sluit voor de agressieve politiek van Iran, zoals ooit de wereld de ogen sloot voor nazi-Duitsland. [Munchen, 1938]].

'Het Westen maakte een fatale fout voor de Tweede Wereldoorlog, en we zijn ervan overtuigd dat het Westen dezelfde fout herhaalt,' zei Netanyahu. Hij somde in zijn toespraak de gevaren in het Midden-Oosten op, ook de intentie van Iran om Israël van de kaart te vegen.

In de afgelopen dagen hebben veel Israëli's openlijk ermee ingestemd en verklaard dat de wereld in hun ogen niets heeft geleerd van de Holocaust en de uitroeiing van zes miljoen Joden. 'Net zoals het Westen de Holocaust in Europa aan zich voorbij heeft laten gaan, mist het nu het gevaar van de radicale islam, welke de vernietiging van Israël predikt,' meent de 91-jarige overlevende van de Holocaust, Mordechai Kestner. 'Het is onze taak, zolang we leven, de wereld eraan te herinneren dat de nazi's een derde van de Joodse bevolking wereldwijd hebben vermoord.'

Vóór de Holocaust telde de Joodse wereldbevolking meer dan 16 miljoen mensen, vandaag worden over de hele wereld meer dan 14 miljoen Joden geteld, nog steeds twee miljoen Joden minder dan 70 jaar geleden.

In Israël wonen nog 189.000 overlevenden van de Holocaust. Van hen leven er 45.000 onder de armoedegrens, en elke maand sterven ongeveer 1200 van hen.

De Israëlische website NRG publiceerde een enquête, waaruit bleek dat de helft van de Israëli's een nieuwe Holocaust vreest.
Gelijktijdig publiceerde de Universiteit van Tel Aviv een studie naar de toename van het antisemitisme in Europa. Vorig jaar werden 766 antisemitische incidenten geregistreerd volgens de studie, 38 procent meer dan in 2013. Dit omvatte aanvallen op Joden, vandalisme en bedreigingen tegen Joden of Joodse instellingen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.