Israël tegen verkoop Russisch raketsysteem aan Iran

Wednesday, April 15, 2015 |  Aviel Schneider
In Israël is men teleurgesteld over de Russische verkoop van raketten aan Iran. Een paar dagen na het bekendmaken van de raamovereenkomst van Lausanne, nam de Russische leider Vladimir Poetin de vrijheid, zonder overleg met de andere grootmachten, het wapenembargo tegen Iran op te heffen.

Rusland levert Iran het moderne luchtverdedigingssysteem S-300, dat een mogelijke luchtaanval op de Iraanse kernreactoren nog moeilijker zal maken. Dat is precies waarvoor Israël heeft gewaarschuwd: dat de sancties worden opgeheven zonder Iraanse tegenprestatie.
De Israëlische radio meldde, dat ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank Steinmeier zich tegen de Russische raketleverantie aan Iran heeft uitgesproken. 'Het is verkeerd om Iran te bewapenen en de sancties in dit vroege stadium op te heffen,' zei Steinmeier.

'Hoewel Iran in de afgelopen dagen de Lausanne raamovereenkomst steeds meer openlijk verwerpt, komt de internationale gemeenschap Iran nog steeds tegemoet en heft sancties en wapenembargo's op,' waarschuwde de Israëlische minister Yuval Steinitz (Internationale Zaken en Strategische Inlichtingen). Moskou lichtte Jeruzalem een ​​paar dagen geleden in over zijn beslissing Iran de afweerraketten te leveren die al in het jaar 2007 werden besteld.
Uit Israëlische bronnen blijkt dat Poetin daarmee wraak neemt op het westen, dat zich in de Krim-crisis tussen Oekraïne en Rusland te veel ten gunste van Oekraïne had gemengd.

Moskou probeert een sterkere leidende positie te bereiken in het Midden-Oosten, nadat Washington zich onder president Barack Obama terugtrekt uit het Midden-Oosten. Obama's buitenlands beleid in het Midden-Oosten is mislukt. In de Israëlische en Arabische media wordt steeds vaker geschreven over een strategische bewapeningswedloop in het Midden-Oosten. Eerder hebben de Russen Egypte royale wapenovereenkomsten voorgelegd, nadat Obama de Egyptische president Sisi geen wapens wilde verkopen.
In de Arabische media wordt Obama en zijn mislukte buitenlandse politiek in het Midden-Oosten bijna dagelijks aangevallen. Dat komt de Russen zeer gelegen, die zullen nu meer macht krijgen in het Midden-Oosten.

In Jeruzalem houdt men zich in met kritiek op Rusland. Men wil eerst afwachten of de Russische afweerraketten werkelijk Iran bereiken, en dit geen politieke manoeuvre tegenover het Westen is. Volgens de Iraanse admiraal Ali Shamkhani zal het Russische verdedigingssysteem tegen het einde van het jaar in Iran aankomen.

'De Iraniërs bewapenen de sjiitische milities in de regio tegen ons', verklaarde de Israëlische minister van Defensie Moshe Ya'alon. 'Ten noorden van ons bewapent Iran Hezbollah in Libanon en steunt de oorlog van Assad in Syrië, en in Jemen bewapent Teheran de Houthi-militie. Om die reden waarschuwen wij de wereld voor een slechte nucleaire overeenkomst met Iran. Iran zaait terreur in de hele regio.'
Anderen vragen zich af, wie garandeert dat deze Russische raketten niet in de handen van Hezbollah in Libanon belanden?

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.