Synagoge in Kiryat Arba (alweer) afgebroken

Tuesday, April 14, 2015 |  NAI

In de nacht van maandag op dinsdag is de Hazon-Davidsynagoge in Kiryat Arba (bij Hebron) door het Israëlische civiele bestuur afgebroken. Het is al de 36ste keer sinds 2001 dat de synagoge werd vernietigd.

De Hazon-Davidsynagoge werd door pioniers voor het eerst in 2001 gebouwd, ter nagedachtenis aan David Hacohen en Chezi Muallem. Deze beide mannen waren op deze plaats door terroristen gedood. Hacohen stierf toen een Palestijn in de buurt van de toegang naar Kiryat Arba zijn auto beschoot. Muallem werd een dag later doodgeschoten, tien hij ter nagedachtenis aan Hacohen een demonstratie hield.

Zoals Arutz Sheva berichtte, toonde de afgevaardigde van de partij Habayit Hayehoedi (Joods Huis), Bezalel Smotrich, zich verontwaardigd over het steeds weer afbreken: 'De vernietiging van de synagoge in Kiryat Arba is een ernstig incident. Het civiele bestuur toont steeds weer opnieuw dat het tevergeefs de naam rechtsstaat draagt.'

Smotrich verweet de leidinggevende kringen voorts dat zij de facto een bouwstop hanteren in Judea en Samaria. 'De Arabieren bouwen de hele tijd en eigenen zich systematisch land toe in de C-gebieden, zonder dat strafvervolging plaatsvindt,' verklaarde hij. 'Ik steun mijn helden, de bewoners van Kiryat Arba, die ervan overtuigd zijn dat de synagoge weer wordt opgebouwd, gewoon omdat dat dit terecht is. Tenslotte zullen zij zegevieren.'

Het civiele bestuur zei in een verklaring: 'Veiligheidsmedewerkers hebben een illegaal gebouw afgebroken, dat als synagoge gebruikt werd, en zonder toestemming in Hazon David was gebouwd. Het gebouw werd vernietigd nadat een proces was gevoerd en er een bevel tot afbreken was uitgevaardigd.' Zij voegden daaraan toe dat zij ontelbare malen getracht hadden met de pioniers een compromis te sluiten over de synagoge.

Volgens berichten in de media zijn de bewoners reeds begonnen met de herbouw van de synagoge.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.