Israëli's reageren op kandidatuur van Hillary Clinton

dinsdag 14 april 2015 |  Israel Today staf
Een aantal openlijk pro-Israëlische Republikeinse kandidaten hebben zich al in de verkiezingsstrijd geworpen voor de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen. De meesten van hen zijn onbekend in de Joodse Staat. Maar Hillary Clinton is wel bekend en wordt breed bewonderd, dus haar kandidatuur veroorzaakte een veel sterkere Israëlische reactie.

Het meest in lijn met de grote media was de Israëlische krant Yediot Achronot, die een hoofdartikel aan Hillary wijdde, compleet met een fotografische blijk op haar leven en politieke carrière van twee pagina's. Soortgelijke artikelen verschenen bij de nieuwswebsite Walla! en de website van Channel 2 News.

'Toen Hillary Clinton besloot mee te dingen [naar het presidentschap], zette ze nog een stap' naar het realiseren van de feministische agenda, dweepte het Israëlische Knessetlid Merav Michaeli (Arbeiderspartij) in een opiniestuk gepubliceerd door de linkse krant Ha'aretz.
Michaeli spoorde haar lezers aan, vast te houden aan 'de hoop dat niemand Hillary Clinton zal tegenhouden (...) [zij] is niet zomaar een vrouwelijke kandidaat, maar de eerste vrouw die de wereldwijde aandacht vraagt voor de notie dat “vrouwenrechten mensenrechten zijn”.'

Maar ook het rechtse karakter van het Israëlische publiek bleek duidelijk in de reacties op veel van deze artikelen. De meeste respondenten toonden zich bevreesd dat Clinton nog slechter zou zijn voor Israël dan president Barack Obama.

De ultraorthodoxe nieuwssite Bechadre Charediem merkte op, dat Clinton's campagne-management al had laten uitlekken dat ze aanhanger is van Obama en zijn beleid, in plaats van zich ervan te distantiëren. Als dat ook geldt voor het beleid van Obama ten opzichte van Israël, Iran en de rest van het Midden-Oosten, zou Clinton al snel een nieuwe, negatievere reputatie in deze regio verkrijgen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.