Intern conflict binnen Palestijnse Autoriteit escaleert

Monday, April 13, 2015 |  NAI

Bij botsingen tussen Palestijnse veiligheidstroepen en leidende Fatach-splintergroepen is het tot vuurgevechten en moordaanslagen gekomen, meldt de nieuwswebsite Arutz Sheva.

De spanning tussen de veiligheidsdienst van de Palestijnse Autoriteit (PA) en de Fatach-splintergroepen, waartoe ook de militaire vleugel van de zogenaamde Al-Aqsa-Martelarenbrigades behoort, is in de steden Nabloes (Sichem) en Jenin in Samaria langdurig toegenomen en dreigt na de jongste botsingen te escaleren.

Beide steden staan volgens de Oslo-overeenkomst volledig onder gezag van de Palestijnse Autoriteit. De afgelopen maanden waren er aanzienlijk meer vuurgevechten, vooral in Jenin. Tijdens een ernstig incident werd het hoofdkwartier van de PA-veiligheidsdienst in Jenin zwaar beschoten. Het meest recente incident vond eind vorige week plaats, toen in het centrum van de stad een schotenwisseling ontstond tussen een bewapende Fatach-activist en veiligheidsmensen.

Vlakbij het vluchtelingenkamp Balata bij Nabloes werd dit weekeinde de auto van Fayiz Arafat, een vooraanstaande Fatach-activist, in brand gestoken. Enkele dagen eerder waren er al schoten op Arafat gelost. Bronnen uit het vluchtelingenkamp beschuldigen de Palestijnse veiligheidstroepen ervan, indirect bij de aanslagen op Arafat betrokken te zijn en de interne machtsstrijd om de controle over Balata te laten escaleren.

Naast de interne strijd kampt de PA momenteel met nog meer conflicten. Afgelopen zomer trachtte Hamas de macht over de PA te grijpen, hetgeen door Israël werd verijdeld.
Ook sluiten steeds meer Palestijnen uit de door de PA beheerste gebieden zich aan bij de Islamitische Staat (IS). Er zijn aanwijzingen dat de IS Hamas en de PA ten val wil brengen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.