Egypte, Netanyahu én de oppositie tegen Iran-deal

Monday, April 13, 2015 |  Israel Today staf
De overeenkomst over het Iraanse nucleaire programma, welke de Amerikaanse president Barack Obama blijft verdedigen, krijgt elke dag meer tegenstanders in het Midden-Oosten.

Dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu geen fan is van de raamovereenkomst, die eerder deze maand in Lausanne, Zwitserland, werd gesloten, is geen geheim. Zondag heeft Netanyahu weer uitgelegd waarom de overeenkomst gedoemd was te mislukken. Hij wees erop, dat in korte tijd na de bekendmaking Iran de 'historische verworvenheden', geprezen door de regering-Obama, al had tegengesproken.

'Iran staat er op zijn formidabele nucleaire faciliteiten, waarmee het kernbommen kan produceren, te behouden. Iran houdt er aan vast dat alle sancties onmiddellijk worden opgeheven. En Iran weigert om effectieve inspecties van al zijn verdachte faciliteiten toe te staan', zei de Israëlische leider. 'Op hetzelfde moment gaat Iran door met zijn ongebreidelde agressie in de regio en zijn terrorisme in de hele wereld.'

Netanyahu kreeg onverwachte steun van de populaire Egyptische televisiepresentator Tawfik Okasha, die in zijn veelbekeken programma 'Egypte Vandaag' benadrukte dat Israël moet 'vertrouwen op God en [de Iraanse kernreactor in Bushehr] moet bombarderen. Wij staan achter jullie. En als jullie brandstof nodig hebben voor de straalvliegtuigen, zullen we jullie die geven.'

Misschien nog verrassender was de publicatie zondag van een standpuntbepaling door de Israëlische oppositieleider Isa'ac Herzog en Tzipi Livni (foto), waarin wordt geëist dat Washington toestemming geeft voor elke militaire actie die Israël noodzakelijk acht bij de aanpak van de Iraanse dreiging.

Herzog en Livni zijn uitgesproken critici geweest van Netanyahu's benadering van Obama en de manier waarop de de Amerikaanse president de Iraanse nucleaire crisis aanpakt.
Maar toch laten Herzog en Livni zelf blijken dat zij fundamenteel ontevreden zijn met de nucleaire overeenkomst van Obama, door te eisen dat de VS 'van tevoren elke actie legitimeert die Israël moet nemen om zijn veiligheid te beschermen'.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.