Is er een andere oplossing voor Iraanse kernwapens?

zondag 12 april 2015 |  Ryan Jones
Een gefrustreerde Amerikaanse president Barack Obama vroeg zich dit weekeinde af, hoe de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het Iraanse nucleaire probleem zou aanpakken, omdat hij duidelijk ontevreden was over de Amerikaanse aanpak.
Een Israëlische deskundige had deze vraag al beantwoord, en gezegd dat de enige overgebleven effectieve oplossing was om militair in te grijpen.

Obama zei in een persconferentie in Panama City, dat hij zich goed bewust was van de bezorgdheid van Israël met betrekking tot de nucleaire raamovereenkomst, die hij en andere westerse mogendheden een week eerder hadden bereikt met Iran.

'Ik heb herhaaldelijk gevraagd: wat is het alternatief dat u voorstelt, waarvan u denkt dat het hierdoor minder waarschijnlijk wordt dat Iran een kernwapen verkrijgt?', zei Obama, en hij benadrukte dat hij hierop nog nooit een goed antwoord heeft gekregen.

Efraim Inbar, directeur van het Begin-Sadat Centrum voor Strategische Studies in Israël, zei dat de vraag niet relevant was.
Afgelopen donderdag legde Inbar in een opinie-artikel op de website van het centrum [Lezen!] uit, dat bij alle inspanningen van Obama om de deal te verdedigen, het toch 'het inzicht van de spelers in het Midden-Oosten' was dat het meeste gewicht in de schaal legde.

En Israël was niet de enige die zich zorgen maakt. 'Bij voorbeeld, Saudi-Arabië en Egypte betreurden het feit, dat de VS internationale legitimiteit schenkt aan de status van Iran als een nucleaire drempelstaat,' schreef Inbar. 'Ze geloven waarschijnlijk de interpretaties van de overeenkomst, zoals Teheran die aangeeft, meer dan de uitleg van Washington.' Als gevolg hiervan stond het Midden-Oosten op de rand van een gevaarlijke nucleaire wapenwedloop.

Maar Inbar gaf wel toe, dat de enige alternatieven voor de allesbehalve aantrekkelijke overeenkomst van Obama een nucleair bewapend Iran zou zijn, of het bombarderen van zijn nucleaire infrastructuur. Helaas, zo concludeerde de deskundige, ontbrak het de Amerikaanse leider aan datgene wat voor de tweede optie nodig is, en Iran wist dat.

Maar Israël bleef nadenken over een preventieve aanval. 'Als we geen keuze hebben, dan hebben we geen keuze (…) en ligt de militaire optie op tafel, zei minister Yuval Steinitz (Strategische Inlichtingen) eerder deze maand tegen Israel Radio. Hij wees erop, dat Israël voor het bombarderen van de Iraakse kernreactor in 1981 niet tevoren om Amerikaanse toestemming had gevraagd.

Enkele dagen daarvoor had generaal Mohammad Reza Naqdi, een belangrijk persoon in de Iraanse Revolutionaire Garde, bevestigd dat Israël het belangrijkste doelwit van zijn land blijft. 'Israël van de kaart vegen is niet onderhandelbaar', zou generaal Naqdi hebben gezegd, zelfs op het moment dat het team van Obama zich aan het voorbereiden was op het ondertekenen van een overeenkomst met de Islamitische Republiek.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.