Pesach in de woestijn, denkend aan de Uittocht

Thursday, April 09, 2015 |  Aviel Schneider
De Pesachweek is naast de viering van de uittocht uit Egypte ook een mooie gelegenheid om het land, zijn geschiedenis en de natuur opnieuw te ontdekken.

Dagelijks hebben volgens de Israëlische media honderdduizenden Israëli's de diverse nationale parken van het noorden tot het zuiden bezocht. Het was vooral druk in de droge Negev woestijn, die na de regenachtige winter groen kleurt en zelfs in veel kleuren bloeit. Vanuit de verte waren groene grasmatten te zien, en zodra je die nadert zie je ook de kleurrijke bloemen.

Tijdens de Pesachweek bezoeken de Israëli's graag de woestijn, ten eerste vanwege het prettige voorjaarsklimaat en ten tweede denkt men ter plaatse graag terug aan de Bijbelse uittocht van de Israëlieten. Bovendien is de woestijn, die 60% van het land beslaat, deze hele week goed toegankelijk voor wandelaars, terwijl deze anders de hele week, behalve vrijdag en zaterdag, schietterrein is voor de Israëlische militairen.

Onderweg in de woestijn hebben we enkele wandelaars ontmoet, jonge en oude, die op paden in wadi's en op bergketens de Bijbelse woestijn verkenden. In de avond, bij een vuurtje naast de tent of onder de sterrenhemel, kwamen dan de gezinnen en jonge wandelaars bijeen op een officiële camping en genoten samen van de nacht.
Telkens weer kwam het gesprek op de Bijbelse uittocht van de Israëlieten naar het Beloofde Land. Want niet ver van ons, 40 km naar het westen, lag de kampplaats Kades Barnea, en 20 km zuidelijker ligt de berg Karkom, die volgens de archeoloog prof. Emanuel Anati de Bijbelse berg Sinaï was.

Alle kampeerders waren het er over eens, dat een woestijnreis met GPS in auto's met airconditioning comfortabeler is dan de veertigjarige uittocht door de woestijn. In hetzelfde woestijngebied te zitten, onder dezelfde sterren, is altijd wel iets bijzonders, vooral tijdens de week van Pesach.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.