Kort Nieuws: Galilea, voetbal, IDF, shabbatsrust

Wednesday, April 08, 2015 |  NAI
Galilea/Libanon. De vertrekkende commandant van de Galilea Divisie, brigade-generaal Moni Katz, zei woensdag voor de Legerradio, dat hij verwacht dat het de komende jaren rustig blijft langs de noordelijke grens. Maar in geval van een aanval door Hezbollah zou men niet aarzelen om de omliggende gemeenten onmiddellijk te evacueren om hen beter te beschermen.

Voetbal. Het Israëlische voetbalteam wordt niet uitgesloten van internationale voetbaltoernooien. Nadat de president van de Palestijnse voetbalbond Jibril Rajoub had bekendgemaakt de FIFA te dwingen tot ​​uitsluiting van Israël, heeft FIFA-voorzitter Joseph Blatter nu meegedeeld dat hij geen gevolg zal geven aan dit verzoek. 'De uitsluiting van Israël zou de gehele FIFA schaden', zei hij bij een persconferentie in Kaïro.

Defensie. De laatste operatie in de Gazastrook, Beschermende Rand of Sterke Rots genaamd, heeft geleid tot een onverwachte stijging van het aantal rekruten die willen worden opgeroepen als waarnemers. Channel 2 News berichtte dat vooral vrouwen zich hebben gemeld als waarnemer in beveiligingsbuitenposten en operationele centra. Tijdens het Gaza-offensief werd herhaaldelijk bericht over de professionaliteit en de waakzaamheid van de waarnemers, die door hun werk levens kunnen redden op de grens met de Gazastrook.

Shabbatsrust/Openbaar vervoer. De [nogal linkse] Meretzpartij heeft een wetsvoorstel ingediend dat voorziet in het ook op Shabbat en feestdagen toestaan van openbaar vervoer. Het Knessetlid Tamar Zandberg verklaarde dat de 'Israëlische regering iedereen die geen auto bezit, in totaal twee maanden per jaar, het recht op bewegingsvrijheid ontneemt.' Op dit moment is Haifa de enige stad waarin de bussen en treinen ook op Shabbat en feestdagen rijden.

Pesachvakantie. De nationale parken en natuurreservaten van Israël worden in de Pesachweek dagelijks door meer dan 100.000 personen bezocht. Wegens het grote aantal bezoekers heeft het Nationaal Park Ariël Sharon bij Tel Aviv zelfs tijdelijk de deuren moeten sluiten.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.