Iran financiert bewapening Gazastrook en tunnelbouw

dinsdag 7 april 2015 |  Aviel Schneider

Het radicale Hamasregime in de Gazastrook bereidt zich voor op een volgende oorlog tegen Israël. Volgens de Britse krant The Telegraph is Iran de herbewapening van de Gazastrook na de recente operatie Protective Edge afgelopen zomer financieel blijven steunen.

De krant meldde, dat Iran enkele miljoenen dollars aan Hamas zou hebben overgemaakt voor de bouw van ondergrondse terreurtunnels. Bovendien zou Teheran ook het rakettenarsenaal in de Gazastrook weer aanvullen. Twee weken geleden klaagden talloze Israëlische gezinnen die in de directe nabijheid van de Gazastrook wonen, dat zij dezelfde geluiden horen als voor de laatste operatie. 'Het zijn dezelfde slag- en krabgeluiden uit de diepte, waar we allemaal bang voor zijn,' klaagde een moeder uit kibboets Nachal Oz, dat 700 meter van het grenshek met Gaza ligt.

De Israëlische regeringsleider Benjamin Netanjahu benadrukte in het kader van de onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma, dat de sjiitische regering in Teheran bij talloze conflicten is betrokken en de terreur bevordert: De sjiitische Hezbollah-militie zet in Libanon de politieke toon en steunt in Syrië de strijd van president Assad tegen de soennitische rebellen. In Irak bestrijden de sjiitische milities de soennitische jihadisten van de Islamitische Staat, en in Jemen hebben de sjiitische Hoethi-rebellen onlangs soennitische regering ten val gebracht.

In de Gazastrook bewapent Iran de radicale Hamasregering voor een nieuwe oorlog tegen Israël. 'De sjiitische regering in Iran tracht tegen elke prijs zijn macht tegenover de soennitische islam te versterken,' zei een westerse veiligheidsexpert tegen de The Telegraph. 'Maar er heerst een toenemende overtuiging in de regio, dat Iran overdreven heeft - en dat zal gevolgen hebben.

Israël heeft de afgelopen jaren reeds meerdere keren gewaarschuwd dat Iran geen werkelijke vredesplannen koestert, maar de strategische heerschappij over de soennitische meerderheid wil verkrijgen en dat het daarvoor die atoombommen nodig heeft. Deze waarschuwingen klinken ook vanuit Saoedi-Arabië en andere soennitische Staten aan de Perzische Golf.

De bewapening van de Gazastrook houdt Israël bezig en maakt Israël murw. Deze tactiek van murw beuken is belangrijk voor Iran en is overal in het Midden-Oosten te voelen. Het Westen onderhandelt intussen met dezelfde sjiitische regering over het atoomprogramma en het opheffen van de sancties, zonder daarbij de sjiitisch-soennitische conflicten, opstanden of het bevorderen van de terreur in het Midden-Oosten ter sprake te brengen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.