Israël verwerpt nucleaire overeenkomst VS met Iran

zondag 5 april 2015 |  Israel Today staf, NAI
Het Israëlische kabinet heeft dit weekend unaniem de nucleaire raamwerk-overeenkomst verworpen, die Iran als een 'overwinning' vierde en die de regering-Obama triomfantelijk een 'historische' prestatie noemde, hoewel de twee ondertekenaars het niet eens lijken te kunnen worden over de details.

'Het is een slechte raamovereenkomst, die tot een slechte en gevaarlijke overeenkomst zal leiden,' vertelden Israëlische functionarissen de media, erop wijzend dat een definitieve nucleaire overeenkomst moet nog worden bereikt. 'De raamovereenkomst geeft internationale legitimiteit aan het nucleaire programma van Iran, dat als enig doel heeft om een ​​atoombom te produceren.'

'Deze overeenkomst zou een ernstig gevaar vormen voor de regio en de wereld, en zou het voortbestaan ​​van de Staat Israël bedreigen,' zei premier Benjamin Netanyahu na een vergadering met zijn kabinet. 'Hij zou geen enkele nucleaire faciliteit in Iran sluiten, hij zou geen enkele centrifuge in Iran vernietigen en zal het onderzoek en de ontwikkeling voor de Iraanse geavanceerde centrifuges niet stopzetten.'

Voorts wees Netanyahu erop, dat alles wat de regering-Obama had bereikt, was het bevorderen van een ​​gevaarlijke nucleaire wapenwedloop in het Midden-Oosten.

Reuters meldde dat de Iraanse ex-pat gemeenschap in de VS Israëls scepsis ten aanzien van de overeenkomst deelde, en geloofde dat de voorgenomen opheffing van sancties alleen maar het onderdrukkende regime van de ayatollahs zou versterken.

Veelzeggend was dat Obama's 'historische' prestatie door niemand minder dan de Libanese Hezbollah werd gesteund: 'De nucleaire overeenkomst van Lausanne is de triomf van het recht, de stabiliteit en de wil van vrije naties, evenals van de as van verzet onder leiding van het islamitische Iran,' pochte Naim Qassem, de plaatsvervangend secretaris-generaal van Hezbollah.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.