Palestijnen ontvluchten kamp Yarmoek vanwege jihadisten

Thursday, April 02, 2015 |  NAI
De afgelopen dagen zijn duizenden Palestijnen weggevlucht uit het vluchtelingenkamp Yarmoek ten zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus. Jihadisten van de Islamitische Staat hebben woensdag het Palestijnse vluchtelingenkamp veroverd, maar volgens Artutz Sheva zouden Palestijnen en Syrische strijders donderdag weer de controle hebben gekregen over grote delen van het kamp.

De overige 17.000 Palestijnen zijn volgens Palestijnse bronnen in levensgevaar. Vóór de Syrische burgeroorlog woonden er 150.000 Palestijnen. De overgebleven Palestijnen vrezen een wrede islamitische overheersing in het vluchtelingenkamp; er hebben inmiddels talloze arrestaties plaatsgevonden.

De PLO-voorzitter in Syrië, Anwar Abed Al-Hadi, bevestigde dat de IS-jihadisten, in samenwerking met de Syrische rebellengroep Jabhat al-Nusra, Yarmoek inmiddels volledig onder controle hebben. In andere Syrische plaatsen als Aleppo en Idlib bestrijden de twee terreurgroepen elkaar, terwijl ze samen Yarmoek hebben overgenomen.

In opdracht van de Palestijnse leider Machmoed Abbas heeft Al-Hadi de Syrische president Bashar al-Assad gevraagd het Syrische leger snel te laten ingrijpen, teneinde Yarmoek weer terug te veroveren. Voor de islamitische kaliefenstaat is de verovering van Yarmoek een strategisch succes, want deze woonwijken liggen niet ver van het paleis van Assad in Damascus. Uit Arabische bronnen blijkt dat de jihadisten van plan zijn het veroverde gebied tot een terreurvesting te maken van waaruit aanslagen op Assads zetel en zijn leger in Damascus kunnen worden gepland en uitgevoerd.

De Palestijnse media volgen de verovering van het vluchtelingenkamp nauwgezet. 'Deze moslims kennen geen genade. Wie niet precies zo gelooft en denkt als zij, wordt ter plaatse gedood,' kan men in de Palestijnse kranten lezen. In Libanon en in Syrië worden de Palestijnse vluchtelingenkampen streng bewaakt door Fatach-milities tegen de jihadisten. In Yamoek is dit mislukt.

Vanwege de nauwe banden van de PLO (soennieten) met het regime van Assad (alawieten) en Hezbollah (sjiieten) in Libanon, hebben de Palestijnen alle reden om bang te zijn voor de soennitische jihadisten. De Palestijnse vluchtelingen in Yarmoek zijn op de vlucht, en van Israëlische zijde observeert men nu hoe het westen reageert op de situatie van de Palestijnse vluchtelingen, die ditmaal voor soennieten vluchten.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.