Nieuwe wetsontwerpen in de verse Knesset

Wednesday, April 01, 2015 |  NAI

Toen de nieuwe Knesset beëdigd was, hebben de afgevaardigden meteen op hun eerste werkdag nieuwe wetsontwerpen ingediend.

Een nieuweling in de Knesset, Sharon Gal (foto) van de partij Yisrael Beitenoe (Israël Ons Huis) eiste in zijn wetsontwerp de doodstraf voor terroristen. Deze moet als afschrikking dienen voor potentiële terroristen, en hoewel het nu reeds mogelijk is een terrorist ter dood te veroordelen, wordt het de rechter lastig gemaakt een dergelijk oordeel te vellen. Voor afgevaardigde Gal is het 'een morele weg om het leven van onze burgers te beschermen.'

Ook afgevaardigde Stav Shaffir van de Zionistische Unie diende een wetsontwerp in, dat huurverhogingen moet reguleren. Het voorstel werd reeds in de vorige Knesset ingediend, maar er kon door het plotselinge ontbinden van het parlement niet meer over worden gestemd.

Afgevaardigde Motti Yogev van de partij Habayit Hayehoedi (Het Joodse Huis) schijnt gefrustreerd te zijn door de coalitiebesprekingen en wilde een wet die dergelijke besprekingen tot 21 dagen beperkt. Momenteel kan de afgevaardigde die van de president de opdracht kreeg om een coalitie te vormen, daar 28 dagen voor gebruiken en kan deze termijn met toestemming van de president met nog eens 14 dagen verlengen.

Yogev diende nog tien andere wetsontwerpen in, die Israël de soevereiniteit over de Westelijke Jordaanoever zouden geven. Deze tien wetsontwerpen gelden ieder voor een regio in dat gebied.

Afgevaardigde Dov Henin van de Verenigde Arabische Lijst diende een wetsontwerp in, dat het minimumloon in Israël op 30 shekel per uur wil vaststellen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.