Kort Nieuws: Kabinet, VN, Gaza, vluchtelingen, VS

Wednesday, April 01, 2015 |  NAI
Kabinet. Nadat gisteren de 20e Knesset is beëdigd, zijn vandaag berichten uit de coalitie-onderhandelingen bekend geworden. De krant Yisrael Hayom meldde dat de leider van de partij Koelanoe, Moshe Kachlon, 'overdreven' grote politieke macht eist. Het hangt van Kachlons partij af of Benjamin Netanyahu de meerderheid krijgt om een regering te kunnen vormen.

Verenigde Naties. De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Ron Prosor, heeft een artikel met de titel 'The UN’s War on Israel' (De Oorlog van de VN tegen Israël) gepubliceerd in The New York Times, waarin hij de eenzijdige veroordeling van Israël door de Verenigde Naties nogmaals veroordeelt en dit met in het afgelopen jaar gepubliceerd bewijsmateriaal onderbouwt.
Zo veroordeelde de Algemene Vergadering Israël in het afgelopen jaar 20 keer in resoluties; Iran, Syrië en Noord-Korea elk slechts één keer. Ook de helft van alle veroordelingen van de Commissie voor de Mensenrechten waren gericht tegen Israël.

Intifada. Veiligheidstroepen hebben dinsdagnacht bij de controlepost bij de nederzetting Gush Etzion vijf pijpbommen in een auto gevonden. Ze bevatten geen springstof. De politie heeft de inzittenden meegenomen voor verhoor.
In Bnei Brak, in het centrum van Israël, ontplofte deze ochtend een handgranaat. Er waren geen gewonden, de politie zoekt naar de motorrijder die de granaat waarschijnlijk gooide.

Illegale vluchtelingen. De Bevolkings- en Immigratie Autoriteit heeft bevestigd, dat het per direct Afrikaanse vluchtelingen ook zonder hun toestemming zal deporteren naar derde landen. De nieuwe richtlijnen zullen in de komende dagen voor de eerste keer worden toegepast. Om welke derde landen het gaat, maakte de Autoriteit niet bekend. Tot nu toe moesten de vluchtelingen, die voornamelijk afkomstig zijn uit Soedan en Eritrea, hun toestemming geven om naar een derde land, meestal Rwanda of Oeganda, te worden gedeporteerd.

Palestijnse Staat. Een vandaag vrijgegeven enquête van de Washington Post en de nieuwszender ABC laat zien dat de steun voor de oprichting van een Palestijnse Staat onder de Amerikaanse burgers in twintig jaar nog niet zo laag is geweest. Van hen steunt 39 procent een Palestijnse Staat; bijna evenveel burgers, 36 procent is tegen de oprichting ervan.

Gaza-oorlog. Een lid van de Palestijnse Autoriteit heeft in de krant Ma'ariv gezegd, dat het plan van de Palestijnen om zich tot het Internationaal Strafhof in Den Haag te wenden, een tweesnijdend zwaard is. 'De gang naar de rechter wegens de operatie Sterke Rots (of Beschermde Rand) in Gaza zal leiden tot een tegenaanklacht van Israël,' zei hij. 'De Israëli's hebben bewijzen dat Hamas raketten heeft gelanceerd vanaf scholen en andere civiele gebouwen, en zou op zijn beurt juridische stappen zetten tegen de Hamas-leiding.'

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.