Wilde Biden Amerika’s Joden laten vertrekken?

dinsdag 31 maart 2015 |  Israel Today staf

Was het weer zo’n inmiddels beruchte blunder van de Amerikaanse vice-president Joe Biden, toen hij afgelopen najaar zei dat Amerikaanse Joden uiteindelijk alleen veilig zullen zijn in Israël?

Terwijl westerse landen trachten hun Joodse bevolkingsdeel te bewegen om – ondanks het toenemende antisemitisme – in het land te blijven, is het onbegrijpelijk dat de tweede man van de VS de Joden in zijn land feitelijk adviseert om te vluchten.

Maar dat is precies wat Biden afgelopen september deed tijdens een Rosh Hashanahfeestje (Joods Nieuwjaar) voor hogere Joodse leiders.

Jeffrey Goldberg, een journalist van The Atlantic, schreef dat Biden begon met vertellen over zijn eerste ontmoeting met de legendarische vroegere Israëlische premier Golda Meir, die de jonge Amerikaanse senator vertelde dat het geheime wapen in de Israëlische overlevingsoorlogen het feit was dat ze geen andere plek hadden om naar toe te gaan.

Biden was het daar blijkbaar van harte mee eens en ging zelfs zo ver dat hij suggereerde dat zelfs Amerika geen veilige haven voor hen was.
'U begrijpt van binnen dat, ongeacht hoe gastvrij u bent, ongeacht hoe oprecht, ongeacht hoe actief u bent, ongeacht hoe diep betrokken u bent in de Verenigde Staten..., er eigenlijk maar één absolute garantie bestaat, en dat is de Staat Israël,' zei Biden tot verbazing van velen.

Natuurlijk kan men zeggen, en is ook gezegd, dat Bidens visie klopt, en dat uiteindelijk zelfs de Amerikaanse Joden geen andere keus zullen hebben dan naar de relatieve veiligheid van Israël te vluchten.

Er wordt veel gesproken over toenemend antisemitisme in Europa, maar hetzelfde geldt de laatste tijd in de Verenigde Staten. Het jaarlijkse rapport over antisemitische incidenten, gepubliceerd door de Anti-Defamation League, liet een stijging van 21 procent aan antisemitische incidenten in de VS in 2014 zien.

Je zou Bidens opmerkingen van afgelopen najaar kunnen zien als een beschamende en beledigende inschattingsfout, vooral gezien de overweldigende Joodse steun voor zijn Democratische Partij, maar ze kunnen ook een zeer vooruitziende waarschuwing zijn voor dingen die staan te gebeuren.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.