Kort Nieuws: 'Lone Soldiers', VS, Knesset, Hamas, Jemen

Tuesday, March 31, 2015 |  NAI; bijdrage The Times of Israel
Lone Solders.Sara Netanyahu heeft ₪ 500.000 shekels (€ 115.000) aan soldaten zonder familie in Israël ('Eenzame Soldaten') geschonken. Het geld heeft ze verzameld in samenwerking met de fondsenwervende organisatie Keren Hayesod, en begin van de week overgedragen aan het Libi Fund, dat de 'Eenzame Soldaten' en soldaten met extreme financiële moeilijkheden ondersteunt (foto).

Antisemitisme.Volgens een rapport van de Anti-Defamation League (ADL), is het aantal antisemitische aanvallen in de VS vorig jaar gestegen met 21 procent. De analyse werd gisteren gepubliceerd en vermeldt in totaal 912 antisemitische incidenten in 2014, met een piek tijdens de Gaza-oorlog in de zomer. Ondanks de stijging ten opzichte van het voorgaande jaar is het aantal één van de laagste sinds het begin van de ADL in het jaar 1979.

Verkiezingen. Dinsdagmiddag wordt de 20e Knesset beëdigd. Ongeveer een-derde van hen in een nieuwkomer; van hen moeten vijf voor de beëdiging eerst afstand doen van een buitenlandse nationaliteit. Nadat de afgevaardigden hun geloften hebben afgelegd, zal voorzitter Re'oeven Rivlin hen verwelkomen bij een officieel ceremonie in de Knesset.

Sport. Jibril Rajoub, president van de Palestijnse voetbalbond en senior lid van de Fatach-partij heeft de internationale voetbalbond FIFA officieel gevraagd om Israël uit te sluiten van internationale toernooien. Als reden noemde ar-Radjoub dat Israël zich racistisch zou gedragen tegenover Palestijns-Arabische spelers. Momenteel neemt Israël deel aan de kwalificatiewedstrijden voor het EK 2016, dinsdagavond spelen ze tegen België.

Hamas. Het plaatsvervangend hoofd van het Hamas politbureau, Ismail Haniyeh, heeft in een conferentie in Gaza alle Palestijnen opgeroepen om zich te verenigen voor het verzet in Samaria en Judea.

Midden-Oosten. Volgens dr. Dan Schueftan, Midden-Oosten expert aan de Universiteit van Haifa, kan het huidige conflict in Jemen een positief uitwerken voor Israël. Hij zei dinsdagochtend in een gesprek met Arutz Sheva, dat de desintegratie van Jemen is gewoon weer een voorbeeld is van de verzwakkende samenlevingen in de regio en de mislukte buitenlandse politiek van de Verenigde Staten.
Hij speculeerde dat de Arabische wereld voor het eerst zijn krachten zou kunnen bundelen in een soennitische Arabische unie, om Iran tot stilstand te brengen, wat ook naar de zin van Israël zou zijn. Verder zei hij dat hij Egypte, Turkije, Saoedi-Arabië, Jordanië en Marokko aan de kant van Israël ziet.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.