Nucleair aanbod van VS aan Iran verbijstert Israël

maandag 30 maart 2015 |  Israel Today staf
Israëlische functionarissen stonden deze week steeds meer verbijsterd over de voorwaarden van een komende nucleaire overeenkomst tussen Iran en de Westerse mogendheden, geleid door Amerika. De afgesproken deadline om een akkoord te bereiken is morgen, 31 maart.

Dat de tijd voor de gesprekken bijna is verstreken, komt Iran waarschijnlijk wel gelegen. Die weet dat de regering-Obama wanhopig op zoek is naar een diplomatieke prestatie en zelfs bereid is om een – in de ogen van Israël - 'slechte deal' te ondertekenen.

'Deze overeenkomst bevestigt al onze vrees en overtreft die,' zei premier Benjamin Netanyahu zondag tegen zijn kabinet.
De op dit moment bekende voorwaarden laten Iran het gebruik van tenminste 6000 centrifuges die geschikt zijn voor het produceren van verrijkt uranium. En ze geven veel vertrouwen aan Iran dat het zijn woord houdt, en dat de uranium naar Rusland wordt vervoerd.

'Je hoeft geen inlichtingenofficier te zijn om te zien dat Iran onbeschaamd liegt, en vandaag de dag het grootste gevaar is voor de stabiliteit in het Midden-Oosten', meende minister van Defensie Moshe Ya'alon.

Zeestraten bij Jemen
Netanyahu en Ya'alon wezen erop dat zelfs terwijl Amerika en het Westen onderhandelen over deze misleidende deal, Iran bezig is met het uitbreiden van zijn gevaarlijke invloed rond het Midden-Oosten.
Vorige week nam een door Iran gesteunde militie de macht over in Jemen, tot grote ergernis van de naburige staten zoals Saoedi-Arabië, dat sindsdien met een militair offensief tegen de rebellen is begonnen.

'De handlangers van Iran in Jemen veroveren grote delen van het land in een poging om de Bab al-Mandeb zeestraten over te nemen, zodat ze de machtsverhoudingen betreffende het verschepen van olie kunnen veranderen', waarschuwde Netanyahu.

Indien de westerse mogendheden de nucleaire overeenkomst in haar huidige vorm zouden ondertekenen, dan zou de Joodse Staat 'de hele resulterende veiligheidssituatie opnieuw moeten beoordelen.' zei de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken, Gilad Erdan, voor de Legerradio

Een hoge Israëlische veiligheidsfunctionaris zei tegen de nieuwssite Walla!, dat de overeenkomst zou bevestigen dat Israël voor veiligheid en stabiliteit in de regio niet op Washington kan vertrouwen. 'We weten dat de Verenigde Staten deze zaak – Irans (nucleaire) ontwikkeling, proliferatie en verspreiding van wapens, en zijn betrokkenheid bij het terrorisme in het Midden-Oosten - zal negeren,' zei hij.

Zie voor een uitgebreide Engelstalige technische uitleg van de zaak bij Blogspot Elder of Zion
Bibi zegt dat Iran Israël van de kaart wil vegen, wat laat zien dat Netanyahu zijn gevoel voor de realiteit kwijt is.


Iran heeft me verzekerd, dat 'De Staat Israël' niet voorkomt op Iraanse kaarten.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.