Ex-premier Olmert schuldig aan omkoping

maandag 30 maart 2015 |  NAI.
De rechtbank van Jeruzalem heeft de voormalige premier en burgemeester van Jeruzalem Ehud Olmert verrassend schuldig verklaard aan meerdere beschuldigingen van fraude en misbruik van vertrouwen in de zaak-Talansky.

De rechters gaven aan, dat nieuwe bewijzen Olmerts versie van de gebeurtenissen weerleggen en dat het door hem aangenomen geld als omkoping moet worden beschouwd. Alle drie de rechters verklaarden Olmert schuldig; zijn straf wordt op 7 mei vastgesteld.

De vroegere premier werd ervan beschuldigd deel uit te maken van een corruptieschandaal, waarbij deze meer dan 100.000 dollar aan steekpenningen zou hebben aangepakt. Die werden hem blijkbaar in enveloppen toegestoken door de Amerikaanse zakenman Moms Talansky. In die tijd was Olmert burgemeester van Jeruzalem en aansluitend minister van Handel en Industrie. In ruil voor het geld zou hij Talansky een voorkeursbehandeling hebben gegeven bij diens zaken. Het ging met name om het bouwproject Holyland en een ander bouwproject.

Nadat nieuw bewijsmateriaal was voorgelegd aan de rechtbank in Jeruzalem werd de zaak-Talansky heropend. Bij dit bewijs ging het vooral om geluidsopnamen van gesprekken tussen Olmert en zijn toenmalige medewerkers, die de versie tegenspreken die Olmert tot nu toe aan de rechtbank presenteerde.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.