Abbas vraagt Arabisch Liga in te grijpen in Gaza

Sunday, March 29, 2015 |  Aviel Schneider
De Palestijnse president Machmoud Abbas heeft de Arabische staten in het weekeinde opgeroepen om zich ook in te zetten voor Palestina. 'Ik hoop dat de Arabische regeringen dezelfde strategie als in Jemen ook zullen gebruiken voor andere Arabische landen, die momenteel lijden onder interne conflicten'.

Abbas zei dit op de topconferentie van de Arabische Liga op het Egyptische Sinaï-schiereiland. Als voorbeelden van landen met interne conflicten noemde hij Palestina, Syrië, Irak en Libië. Zijn verklaring zorgde voor ophef, nadat zijn adviseur voor religieuze en islamitische zaken Machmoud al-Habash, al een dag eerder had opgeroepen dat de Arabische landen gezamenlijk met een ijzeren vuist tegen Hamas moeten optreden.

Saoedi-Arabië en Egypte hebben in de afgelopen dagen de sjiitische Houthi milities aangevallen, die in Jemen verantwoordelijk zijn voor de revolutie tegen de soennitische regering van het land. Het is de eerste keer dat de Arabische regeringen zich met elkaar verbinden om op basis van een Arabische opstand in te grijpen. Reden voor de actie was dat de sjiitische Houthi strijders de zuidelijke grens van Saoedi-Arabië bedreigden.

Een dergelijke strategische inzet wil de Palestijnse leider in het conflict met Israël.
'Netanyahu wil het politieke conflict tot een religieus conflict maken, door eraan vast te houden dat de Joden mogen bidden in de onmiddellijke nabijheid van moskeeën,' waarschuwde Abbas in zijn officiële toespraak. 'Dit zal leiden tot een explosie'.
'Oost-Jeruzalem is slechts een oogwenk verwijderd van een complete verjoodsing van Jeruzalem. Wie de politiek in Israël volgt, ziet dat Israël het pad van de vrede definitief heeft verlaten na de herverkiezing van Netanyahu. Netanyahu heeft zijn waarheid luid laten horen, en dat betekent dat er geen Palestijnse Staat en geen onderhandelingen over Jeruzalem zullen zijn.'

De Palestijnen begrijpen, dat het Israëlisch-Palestijnse conflict niet meer in het middelpunt van de internationale belangstelling staat en proberen nu opnieuw om de aandacht van de internationale publieke opinie te trekken. De chaos in de Arabische landen van het Midden-Oosten zet het conflict met Israël in de schaduw, daarom probeert Abbas nu om Arabische landen ertoe te bewegen, zich meer te bemoeien met het Palestijns-Israëlische conflict.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.