Israëli's noch Palestijnen zien hoop op vrede

Friday, March 27, 2015 |  Aviel Schneider

Toen Israëls regeringsleider Benjamin Netanyahu (foto) voor de verkiezingen openlijk toegaf dat hij tegen het vestigen van een Palestijnse Staat was, werd hij daarvoor sterk bekritiseerd.

De Amerikaanse president Barack Obama en andere westerse regeringsleiders toonden zich teleurgesteld door Netanyahu’s verrassende standpunt. Israëls opnieuw gekozen minister-president weerspiegelt wat de meerderheid van de Israëlische bevolking voelt en denkt. Een tweestatenoplossing garandeert Israël geen vrede en geen veiligheid.

Nu wordt beweerd dat Israël in het kader van de verkiezingen naar rechts is geschoven, hetgeen niet waar is. De Joodse bevolking in het land is in principe vanuit politiek en traditioneel standpunt eerder rechts-georiënteerd en staat daardoor kritisch tegenover een Palestijnse Staat. De afgelopen 20 jaar, sinds het verdrag van Oslo, heeft de Israëlische bevolking het vertrouwen in een vreedzame oplossing met de Palestijnen verloren.

Maar ook de Palestijnen zijn sceptisch over het onderhandelingsproces met Israël. De meeste Palestijnen hebben zelf de hoop op een Palestijnse staat verloren. 71% van de Palestijnse bevolking ziet slechts een kleine kans dat er binnen vijf jaar een staat wordt gevestigd. Dit bleek uit een onderzoek van het Palestijnse Onderzoekinstituut voor Politiek in Ramallah. (Zie ook INN).

'Ook al zou ik vrede met de Joden in het land wensen, dan weet ik dat dit niet mogelijk is,' zei Jamal (43) uit het Arabische dorp Zurif, ten westen van Hebron. 'De politiek en de religie zullen ons geen vrede gunnen. Daarvoor bemoeien teveel mensen uit de omgeving zich ermee, die meer kapot maken dan ons helpen.'

Evenzo meent de meerderheid (82%) dat Israël de zogenaamde bezette gebieden wil annexeren en de Palestijnen verjagen. 51% van de Palestijnen steunt het vredesoverleg met de Israëli's, en 49% niet. 48% van de Palestijnen is voor de gewelddadige intifada-opstand en 68% is voor nog meer raketaanvallen vanuit de Gazastrook op Israël.

Beide zijden zien in dat het vredesproces op dit moment niet bestaat. Aan beide kanten heerst wantrouwen tegen de ander, en desondanks klinkt er meer kritiek op Israëls wantrouwen tegen de Palestijnen dan op het Palestijnse wantrouwen tegen Israël.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.