Netanyahu premier, coalitiegesprekken beginnen

Thursday, March 26, 2015 |  Ryan Jones

De Israëlische president Reuven Rivlin ontving woensdagavond de definitieve uitslagen van de verkiezingen van afgelopen week, en droeg meteen Benjamin Netanyahu op om een nieuwe regering te vormen, waarbij hij Netanyahu expliciet als Israëls nieuwe premier benoemde.

Donderdag begon Netanyahu de eerste coalitieonderhandelingen, en er rezen vrijwel meteen problemen.

Moshe Kachlon, wiens Kulanupartij tien zetels won, zegde plotseling zijn geplande afspraak met Netanyahu af, nadat hij had vernomen dat de ultraorthodoxe partijen economische sleutelposten in de Knesset waren aangeboden.
Kachlon had campagne gevoerd op het thema van hervorming van de Israëlische economie, en vooral van de omhoog schietende huizenprijzen. Hij redeneert dat als de ultraorthodoxen het beheer over de Israëlische portemonnee krijgen, iedere zinvolle vooruitgang zal mislukken.

Naftali Bennett, wiens partij Het Joodse Huis acht zetels voor de coalitie levert, hield zich aan zijn afspraak met Netanyahu, maar hield onvermurwbaar vol dat hij naar de oppositie zou overstappen als hij niet hetzij het ministerie van Buitenlandse Zaken hetzij dat van Defensie zou krijgen.

Avigdor Lieberman, wiens Israel Beitenu net vijf zetels kreeg, eiste ook het ministerie van Defensie op en zei ook naar de oppositie te willen overstappen als zijn eis niet wordt ingewilligd.

Binnen Netanyahu’s Likoed verweten belangrijke partijleden de kleinere coalitiepartners, dat deze niet wat bescheidener waren in hun eisen.
De hoger geplaatsten van Likoeds 30 Knessetleden staan er ook op dat zij met ministersposten worden beloond.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.