Verlangen naar vrede, angst voor vergelding

Thursday, March 26, 2015 |  Elizabeth Blade
Het is niet de eerste reis die Amina naar Israël maakt. Samen met nog andere jongelui uit de Gazastrook heeft ze al aan diverse projecten meegedaan, waarin wordt geprobeerd Israëli’s en Palestijnen nader tot elkaar te brengen. In januari 2015 is Amina voor het eerst in Tel Aviv. Ze maakt kennis met de openheid in de Israëlische samenleving, waar iedereen mag zeggen wat hij denkt, zonder bang te hoeven zijn voor vergelding.

We zitten op een balkon met uitzicht over Tel Aviv, de parel aan de kust van Israël. Amina is er diep van onder de indruk. Ze vertelt dat ze een innerlijke verandering doormaakt. Ze zegt: ‘Ik heb nu een leven vóór Tel Aviv en eentje ná Tel Aviv. In Gaza worden we onophoudelijk gedwongen om de Israëli’s als slechte mensen te beschouwen. Maar Israëli’s en Palestijnen hebben zoveel overeenkomsten. Ik zou niet weten waarom we niet met elkaar in vrede zouden kunnen leven.’

Amina gelooft niet in een tweestatenoplossing met grenzen tussen de Israëli’s en de Palestijnen. Zij denkt eerder aan bruggen tussen de twee volken, waardoor ze dichter tot elkaar kunnen worden gebracht. Voordat ze naar Gaza teruggaat, belooft ze haar nieuwe vrienden, dat ze thuis de waarheid zal vertellen over de Israëli’s.

Maar als ik haar een maand later opbel, spreek ik met een heel andere Amina. Haar optimisme en haar hoop op een betere toekomst lijken te zijn vervlogen. Waar is haar vaste besluit gebleven, om onwaarachtige media aan de kaak te stellen en tegen corruptie te gaan optreden? Sterker nog: Amina geeft de ‘slechte’ Israëlische regering weer de schuld van alle problemen die de Palestijnen hebben.

Lees het hele artikel in het aprilnummer van het Israel Today Magazine. Bent u al abonnee van de papieren of digitale versie?

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.