‘Tegenover een ratelslang heb je niets aan je charme’

Wednesday, March 25, 2015 |  Tommy Müller
Islamistische terreur wordt ook in het Westen steeds dreigender. Amerika en Europa lijken echter geen antwoord te hebben op deze dreiging. Onze correspondent Tommy Müller was hierover in gesprek met dr. Michael Widlanski, de schrijver van het boek ‘Battle for Our Minds: Western Elites and the Terror Threat’ (De strijd om ons denken: westerse elite en de terreurdreiging). Michael Widlanski is een Israëlische arabist.

Israel Today: Hoe staat het ervoor in onze regio?
Widlanski: ‘Het Midden-Oosten is in beroering. We zien dat de oude formules niet meer werken. Arabisch nationalisme, pan-arabisme, Nasser, de Baathpartij, islamisme – niets van dit alles heeft gefunctioneerd. En nu is het Midden-Oosten de slechtst ontwikkelde regio ter wereld, nog slechter dan Afrika. De gedachte dat het Israëlisch-Arabische conflict de kern van het probleem zou zijn, is achterhaald. De oorzaak is iets heel anders.

Israel Today: Wat is die oorzaak dan volgens u?
Widlanski: ‘Het kernprobleem is dat moslims en Arabieren de mythe van een islamitisch imperium in hun hoofd hebben en zich afvragen: Wat is er gebeurd? Waar staan we nu? Waarom lopen we qua ontwikkeling achter op het Afrikaanse continent, in plaats van voorop, vóór Europa, Amerika en Azië? Ze zijn naarstig op zoek naar een zondebok. De meeste Arabische landen zijn nu meer dan vijftig jaar onafhankelijk, maar wat hebben ze bereikt? Laten we even aannemen dat de IS zich verder zal uitbreiden, en ze nog meer hoofden gaan afhakken. Dan wordt nog duidelijker dat het mislukkelingen zijn.’

Lees het gehele gesprek in het aprilnummer van het Israel Today Magazine, in de papieren of de digitale uitvoering. Bent u al abonnee?

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.