Ook Frankrijk en Arabië tegen kernwapenakkoord Iran

dinsdag 24 maart 2015 |  Israel Today staf
De recente controversiële toespraak van premier Benjamin Netanyahu tot het Amerikaanse Congres heeft het voor de regering-Obama gemakkelijk gemaakt om Israël het enige obstakel voor een onderhandelde oplossing voor de Iraanse nucleaire crisis te nomen. Maar zo eenvoudig is het niet.

Zowel Frankrijk als Saoedi-Arabië hebben deze week herhaald dat zij ook ontevreden zijn over de richting waarin Washington de onderhandelingen met Iran heeft gestuurd. Zij vrezen dat de daaruit voortvloeiende overeenkomst meer schadelijk dan nuttig zou zijn.

'Geef Iran geen overeenkomst die het niet verdient', waarschuwde de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken prins Saud al-Faisal maandag. De prins herinnerde iedereen aan het brede karakter van de dreiging, en zei dat Iran 'zich roert in de landen van de regio en een nucleair wapen [wil] verwerven dat de regionale en internationale veiligheid bedreigt.'

Enkele dagen daarvoor had de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius benadrukt, dat 'er geen akkoord komt indien de Iraniërs geen stap terug doen'. Hij was het er met Israël over eens, dat we onszelf moeten beschermen tegen een mogelijke Iraanse atoombom

Omdat ze een zwakke schakel signaleerden in de inspanning van de regering-Obama om – kennelijk tegen elke prijs - een overeenkomst te sluiten, is een Israëlische delegatie onder leiding van minister Yuval Steinitz (Strategische Zaken) met spoed naar Parijs vertrokken om deze week te overleggen met de Fransen.

'We hebben geen plan B, we hebben alleen een plan A, en dat houdt in om te proberen een slechte deal met Iran te voorkomen, of op zijn minst te proberen om die redelijker te maken en om een ​​aantal lacunes en gaten te dichten die het nog erger hebben gemaakt,' zei Steinitz in een interview met Associated Press.

Israël zegt, dat de details van de door Washington voorgestelde overeenkomst Iran in staat zouden stellen om in het geheim te blijven werken aan een atoombom, misschien zelfs volgens een versneld tijdschema.

Maar in een ander interview met Reuters gaven de Israëli's aan, dat ze weinig hoop hadden om uiteindelijk de Amerikaanse regering ervan af te brengen, omdat die een uitgesproken vijandige houding heeft aangenomen tegenover Netanyahu. 'We denken dat het een slechte, ontoereikende overeenkomst wordt', zei Steinitz.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.