Media kozen voor links, volk koos voor Bibi

maandag 23 maart 2015 |  Aviel Schneider
Een drama: Tegen alle prognoses in heeft de huidige Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu voor de vierde keer de landelijke verkiezingen gewonnen. De rechtse Likoedpartij wist dertig zetels te bemachtigen, en de socialistische Arbeiderspartij vierentwintig. Het werd precies het tegendeel van wat de Israëlische media de afgelopen weken voorspelden.

De Zionistische Unie (Arbeiderspartij) van Jitzchak Herzog en Tzippi Livni is in deze verkiezingsstrijd door Netanyahu knock-out geslagen. Het rechtse blok blijkt onder het Israëlische volk duidelijk sterker vertegenwoordigd te zijn dan het linkse. En de internationale gemeenschap kan en wil dit maar niet inzien.

In zijn overwinningsrede zei Netanyahu, met zijn vrouw Sara aan zijn zijde: ‘Ons volk heeft een grote overwinning behaald. Ik ben trots op Israël, dat tussen belangrijk en onbelangrijk wist te kiezen. Het volk heeft ingezien wat de prioriteiten zijn, namelijk eerst veiligheid en dan pas economie en maatschappelijke welvaart.’ In de verkiezingsstrijd heeft Netanyahu bij herhaling gewaarschuwd voor de nucleaire dreiging vanuit Iran. Het linkse kamp maakte zich vooral hard voor een vredesregeling met de Palestijnen en meer sociale gerechtigheid in Israël.

Met de vier coalitiepartners in het rechtse blok, die hem het meest na staan, komt Netanyahu op 57 zetels in de Knesset. Die mogelijke partners zijn Beit Hajehudi van Naftali Bennett (8 zetels), de orthodox-Sefardische Shasspartij (7 zetels), de Verenigde Torapartij (6 zetels), en Israel Beteinu van Avigdor Lieberman (eveneens 6 zetels).
Voor de samenstelling van een meerderheidscoalitie hoeft Netanyahu nu alleen nog de Kulanupartij van zijn voormalige Likoedcollega Moshe Kachlon (10 zetels) erbij te halen. Met hem erbij heeft Netanyahu 67 van de 120 zetels in de Knesset en kan hij een rechts-nationaal-orthodoxe regeringscoalitie vormen.

Onder de Joodse bevolking in Israël is de linkse ideologie zwak, hoewel die in het buitenland onevenredig veel aandacht krijgt. De links-liberale krant Ha'aretz, die in het buitenland altijd als een soort spreekbuis voor Israël fungeert, schreef: ‘Niemand had erop gerekend dat Netanyahu de verkiezingen zou winnen. Het lijkt wel magie. Netanyahu heeft wederom bewezen dat hij de beste campagnevoerder is.’

Lees de rest van deze uitgebreide analyse in het aprilnummer van het Israel Today Magazine, verkrijgbaar als papieren en digitale versie.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.