Crisis met Netanyahu leidt af van atoomonderhandelingen

Monday, March 23, 2015 |  Aviel Schneider

De politieke crisis tussen Israëls regeringsleider Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse president Barack Obama komt volgens Israëlische media voor Washington op het juiste moment. De crisis leidt de aandacht af van de omstreden onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma, dat volgens plan eind maart aangenomen zou moeten zijn.

Netanyahu waarschuwt, dat Obama tegen elke prijs een overeenkomst met Iran wil binnenslepen, om op die manier een militaire operatie te vermijden. Obama is bereid daar compromissen voor te sluiten waardoor Teheran atoomwapens zou kunnen ontwikkelen onder de dekmantel van een civiel nucleair programma.
Zelfs Frankrijk is het niet met de Amerikaanse president eens en eist, net als Israël, hardere restricties tegen het Iraanse atoomprogramma.

Uit Israëlische en Amerikaanse bronnen blijkt dat Washington en Jeruzalem zich bewust zijn van de gecompliceerde situatie in het Midden-Oosten. Momenteel knijpt het Witte Huis een oogje toe inzake de groeiende sjiitische terreurmilities in het Midden-Oosten, om de gevoelige onderhandelingen met de Iraniërs niet in gevaar te brengen. Daartoe verdiept Washington volgens de Israëlische website NRG zijn crisis met Jeruzalem.

In het Midden-Oosten heerst een chaos. In Jeruzalem houdt men de Amerikaanse regering van Barack Obama daarvoor verantwoordelijk. Zijn buitenlandse politiek in de regio wordt als volkomen mislukt beschouwd. Vier jaar lang sprak Washington over de noodzaak, het wrede Syrische regime van Assad, dat geleid werd vanuit de islamitische religieuze gemeenschap van de Alawieten, omver te werpen. Nu ziet Obama in dat dit een fout was en dat Washington nu Assads oppositie moet bestrijden, de Islamitische Staat (IS) en diens soennitische terreurcollega’s. Tegelijk steunt Washington op militair gebied de sjiitische regering in Irak tegen het groeiende gevaar van de IS, die uit soennitische terreurmilities bestaat. De regering in Bagdad (Irak) is passief verbonden met de sjiitische regering in Teheran (Iran).

In Jemen moesten de Amerikanen nu hun vliegveld ontruimen vanwege de sjiitische revolutie van de Huthi-milities in het land.
Zelfs binnen de VS groeit de kritiek op de politieke chaos in het Midden-Oosten, waarvoor de schuld bij Obama’s buitenlandse politiek wordt gelegd. En desondanks heeft Obama in 2009 de Nobelprijs voor de Vrede gekregen vanwege 'zijn buitengewone inspanning om de internationale diplomatie en de samenwerking tussen de volkeren te versterken.'

'Niet de IS is het grootste gevaar dat Irak bedreigt, maar de sjiitische milities,' waarschuwde de Amerikaanse generaal David Howell Petraeus, voormalig commandant van de NAVO en van de multinationale troepenmacht in Afghanistan, en directeur van de CIA, in de Amerikaanse krant de Washington Post. 'Iran is een deel van het probleem in het Midden-Oosten, en niet de oplossing van de problemen. Iran is gevaarlijker dan de IS.'

360 van de in totaal 435 gedelegeerden in het Amerikaanse Congres, waarvan 180 Democraten (Obama’s partij), eisten in een brief aan Barack Obama de definitieve nucleaire overeenkomst met Iran aan het Congres voor te leggen. Dat is een teken van wantrouwen.
'Obama heeft zijn prioriteiten behoorlijk verkeerd gekozen, het is niet te geloven,' zei de republikeinse senator John MacCain in een tv-interview op CNN. 'In Israël heeft men vrije en eerlijke democratische verkiezingen gehouden. Obama moet maar accepteren wat Netanyahu voor de verkiezingen gezegd heeft over een Palestijnse Staat. Laat je woedeaanval maar zakken, mister President. Het wordt tijd dat wij samen met onze Israëlische vrienden proberen de vloed te stoppen van Iraanse milities en van de IS, die de hele regio bedreigen. Dat zijn de werkelijke gevaren in het Midden-Oosten.'

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.