'We geven de Golanhoogten nooit op’

Sunday, March 22, 2015 |  Tommy Müller
'We geven de Golanhoogten nooit op.’ De zon doet haar best om de laatste sneeuwresten weg te werken, en een sterke wind blaast kibboets Ein Zivan schoon. De Golanhoogten zijn maar dun bevolkt. De schrale bodem zit vol landmijnen en de paar wegen die er zijn, worden voornamelijk door Israëlische militaire voertuigen gebruikt. Maar voor Boaz en zijn vrienden is dit gebied het mooiste plekje op aarde. Boaz, Ido, Dor en Mone zijn in de kibboets geboren en getogen.

Boaz is trots op de onherbergzame omgeving waarin hij is opgegroeid. Hij zegt: ‘We eten hier het beste voedsel, drinken het beste water, hebben de beste ouders die ons alles geven en ons al hun liefde schenken. Niemand vertelt ons wat we moeten doen. We hebben hier sowieso niet al te veel regels.’

Volgens het volkerenrecht zijn de Golanhoogten bezet gebied, en steeds opnieuw eisen Europa en de VS dat het door Israël geannexeerde gebied door de Joodse pioniers aan de Syriërs wordt teruggegeven. Op dit punt zijn de vrienden het roerend met elkaar eens: Dat gaat niet gebeuren!

Lees het gehele artikel in de papieren of digitale versie van het aprilnummer van het Israël Today Magazine. Bent u al abonnee?

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.