Wil Washington Israël bestraffen?

vrijdag 20 maart 2015 |  Aviel Schneider

Hoewel men het niet openlijk wil toegeven, lijkt de regering van de VS ontevreden te zijn met de herverkiezing van Netanyahu. Er moesten eerst drie dagen voorbijgaan voordat Obama de winnaar van de verkiezingen opbelde en hem feliciteerde. Eerst had alleen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, Netanyahu telefonisch gefeliciteerd.

Volgens Amerikaanse media lijkt het wel alsof Obama Netanyahu voor diens overwinning wil straffen. De Amerikaanse krant New York Times schrijft dat de regering van de VS zich er momenteel over beraadt meer nadruk te gaan leggen op de Palestijnse eisen en de resolutie van de VN-Veiligheidsraad te steunen die de grenzen van de Palestijnse staat van 1967 vastleggen. Uit verschillende berichten blijkt dat de Amerikaanse president Barack Obama zeer ontevreden is met de houding van Netanyahu, om geen Palestijnse Staat naast Israël te dulden.

Ook Netanyahu’s paniekzaaierij tijdens de verkiezingen – ‘de Arabieren stormen op onze stembussen af en werpen onze regering omver’ – heeft in Washington tot ongenoegen geleid.
Hoewel naast de geïrriteerde geluiden uit het Witte Huis de nauwe betrekkingen tussen Israël en de VS ook worden geroemd, voelt men in Jeruzalem heel goed de kritiek achter de schermen. Hooggeplaatste ambtenaren rond Obama hebben laten doorschemeren dat Obama geïrriteerd is over Netanyahu omdat deze voor de verkiezingen de tweestatenoplossing heeft laten vallen. Maar juist daarom werd Netanyahu voor de vierde keer tot minister-president van Israël gekozen.

Israël wenst een politieke horizon in het Midden-Oosten, en wanneer deze niet in de verte te zien is, kan men dat Israël niet verwijten.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.