Geen plaats voor een linkse ideologie

Thursday, March 19, 2015 |  Aviel Schneider

De uitslag van de verkiezingen van dinsdag biedt strikt genomen geen spectaculaire verrassing. In Israël is het rechtse blok duidelijk groter dan het linkse kamp onder de bevolking. Dat wordt in het buitenland onderschat en genegeerd.

De huidige verkiezingsuitslag heeft de rechtse en orthodoxe partijen in totaal 57 zetels opgeleverd: Likoed 30, Habayit Hayehudi (Joods Huis) 8, Shas 7, Israel Beteinu (Israël Ons Huis) 6 en de Verenigde Torahpartij 6. Twee jaar geleden, bij de verkiezingen in 2013, kwamen dezelfde vijf partijen op 61 zetels, vier meer dan nu.

De linkse partijen hebben daarentegen ditmaal 40 zetels gekregen: Arbeiderspartij/Zionistische Unie 24, Yesh Atid 11 en Meretz 5, ofwel zes zetels minder dan bij de vorige Knessetverkiezingen in 2013. Met de Verenigde Arabische Lijst (13) klimt het linkse blok nog op tot 53 Knessetzetels in het Israëlische parlement, wat altijd nog minder is dan het rechtse blok.

De meerderheid van de Joodse bevolking in Israël is het niet eens met de linkse politiek en wil geen Palestijnse Staat naast zich hebben. Dat is een te groot risico voor Israëls veiligheid, en dat merken de Israëliërs vooral aan de politieke ontwikkelingen sinds de Verdragen van Oslo. Maar dat kan het Westen, de VN, de EU, Washington en de Palestijnse Autotoriteit niet goed verwerken. In de Palestijnse media werd de verkiezingsuitslag als tragedie gepresenteerd: 'Israël heeft voor verovering gekozen.' De Palestijnse leider Machmoud Abbas maakte duidelijk dat Israël daarmee de vrede heeft begraven, en voor Jubril Rashub is 'Israël een fascistisch en racistisch volk.'

De laatste week voor de verkiezingen was bij Netanyahu het muntje gevallen dat hij agressiever moest optreden, omdat hij anders de verkiezingen zou verliezen. Op het laatste moment haalde hij met verschillende interviews op de Israëlische radio, die hij eerst niet wilde geven, de rechtse kiezers uit de kleinere rechtse partijen zoals Habayit Hayehudi (Joods Huis) en Israël Beteinu (Israël ons Huis) terug in de rijen van Likoed. Dit verklaart waardoor beide partijen elk vier tot vijf zetels hebben verloren in vergelijking met de vorige verkiezingen in 2013. 'Bibi heeft ons vier zetels afgenomen,' zei de voorzitter van de religieuze partij, die enerzijds daarom boos is, maar zich anderzijds ook tevreden toont met het stabiele rechtse blok.

Netanyahu verspreidde paniek dat Israël in handen van links en van de Arabieren zou vallen wanneer de kiezers niet voor de grote partij in het rechtse blok kiezen. Vier uur voor het sluiten van de stemlokalen verkondigde Netanyahu voor de radio, dat de Arabische bevolking een stormloop op de stembussen hield. Alsof links en de Arabieren de Israëlische heerschappij zouden winnen. De rechtse kiezers raakten in paniek en stemden op Netanyahu, hoewel deze vanwege zijn passieve maatschappelijke beleid onder het volk niet populair is. 'Weliswaar mogen de rechtse kiezers Netanyahu niet, maar zij zijn nog banger voor een linksgeoriënteerde regering', aldus de burgemeester van Lod, de jurist Yair Ravivo. Dat leidde op het laatste moment tot een keerpunt. De Israëlische media hebben ook al een term voor deze eindspurt: 'Netanyahu’s mediablitz in de laatste 72 uur'.

Netanyahu werd democratisch gekozen en vertegenwoordigt de meerderheid in Israël. Zijn wantrouwen tegenover de Palestijnen en hun intenties voor een ware vrede met Israël ontleent Netanyahu aan de rechtse meerderheid onder het volk. Hij signaleert wat de meerderheid denkt en vreest. Daar moet de internationale gemeenschap het maar mee doen, of ze willen of niet.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.