Waarom Likoed de verkiezingen heeft gewonnen

Thursday, March 19, 2015 |  Tsvi Sadan
Op de ochtend van de verkiezingsdag stemde premier Benjamin Netanyahu in met een interview met Israëls Channel 10, maar stelde als eis dat reporter Ben Caspit de studio zou verlaten. 'Die mensen die mij en mijn familie belasteren' zei hij de presentator, 'ik voel me niet verplicht hen te respecteren (…) hen die zich als journalisten vermommen'.

Caspit is een van de te vele journalisten die hun beroep gebruiken om de publieke opinie tegen Netanyahu te richten.

Verslaggever Israel Rosler mengde zich temidden van de juichende menigte die de overwinning van Likoed vierde en vroeg iemand naar zijn opinie. 'Morgen, als God het wil, gaan we Channel 10 sluiten', reageerde de feestvierder op de verbijsterde verslaggever. 'Maar dan heb ik geen baan meer', klaagde de verslaggever. 'Maak je geen zorgen', antwoordde de geïnterviewde, 'ik bezorg je een baan op het postkantoor'.

Channel 10 is niet de enige. In een ongekende stap vertelde Netanyahu zijn volgers op Facebook dat de tijd is gekomen 'om dingen open te gooien'.
Noni Mozes, de eigenaar van het dagblad Yediot Achronot en de nieuwswebsite Ynet, 'gebruikt alle mogelijke middelen om de regering van Likoed onder mijn leiding omver te werpen, [de gratis krant] Yisrael Hayom te laten sluiten en weer het monopolie op de geschreven media te verkrijgen'.

Netanyahu en de Likoed-activist, die Rosler voorstelde bij het postkantoor te gaan werken, zijn niet overgevoelig. Integendeel, ze vertellen over de bevooroordeelde Israëlische media die jammerlijk hebben gefaald in hun opzet om de grote stromingen van de Israëlische samenleving te beschrijven.

Dat er ooit aan deze tekst is getwijfeld, bewijst het resultaat van deze verkiezingen: 'Vele zijn de overleggingen in het hart des mensen, maar de raad des Heren, die zal bestaan' (Spreuken 19:21).

Het is werkelijk verbazingwekkend, dat de massale steun van de regering-Obama, Europa en Israëlische en buitenlandse media niet effectief is gebleken om Netanyahu te verdrijven. De knapste koppen op het gebied van propaganda, statistische analisten, campagne genieën en anonieme donoren waren machteloos in hun pogingen om Israëlisch links weer aan de macht te brengen.

Al deze machten hebben niet begrepen dat het bij deze verkiezingen niet ging om hoop op een beter inkomen, gezondheidszorg of betaalbare woningen. Zoals de regering-Obama onthulde in zijn vertraagde felicitatie aan Netanyahu en zijn dreiging om de 'tweestatenoplossing' op te leggen, gingen deze verkiezingen over de identiteit en de toekomst van Israël.

De Likoedpartij won, ondanks Netanyahu, in plaats van dank zij hem. Veel Israëli's zijn zich volledig bewust van het problematische binnenlands beleid van Netanyahu, en zij geven hem de schuld voor het niet verslaan van Hamas. En toch zijn ze bereid om een ​​oogje dicht te knijpen vanwege zijn vastberaden standpunt tegenover degenen die de veiligheid van Israël in gevaar proberen te brengen.

De Likoedpartij won, omdat de meerderheid van de Joden in Israël nog steeds een 'Joodse' democratische Staat prefereert boven een alleen maar democratische Staat. Hun gezonde verstand zegt hen, dat de linkse visie voor een democratisch Israël uiteindelijk slecht zal blijken voor ons allemaal.

De Likoedpartij won, omdat de meerderheid van de Israëlische Joden de linkse elite, die nog het Hooggerechtshof, de media en de academische wereld beheert, wil vervangen.

De Likoedpartij won, omdat Israël in werkelijkheid niet zo slecht is als velen hen willen doen geloven.
Israëli's kunnen met eigen ogen de enorme spoorweg- en snelwegprojecten zien. Ze weten van de revolutionaire ontziltingsinstallaties langs de Israëlische kust, en ze zijn zich bewust van de steun die nu naar het zuiden van Israël gaat.

De Likoedpartij won, omdat veel Israëli's aanvoelen dat het linkse 'Zionistische Kamp' zijn verlangen naar de vervulling van de Israëlische Onafhankelijkheidsverklaring heeft verloren. Een partij die bereid is om samen te werken met anti-zionistische krachten, redeneren ze, zal wanhoop in plaats van hoop brengen, strijd in plaats van vrede.

De overwinning van Likoed is ook een Israëlische reactie op de respectloze Obama en het hatelijke Europa. De overwinning van Likoed is daarom een stem op het Joodse leven, puur en eenvoudig.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.