VS en VN roepen op tot tweestatenoplossing

donderdag 19 maart 2015 |  NAI
De gelukwensen van de VS en de VN bij de verkiezingsoverwinning van Netanyahu kregen de vorm van kritiek, toen VN secretaris-generaal Ban Ki-moon en Obama's regering Netanyahu opriepen om de oprichting van een Palestijnse Staat te bevorderen.

Toen woensdagmiddag de verkiezingsuitslag vaststond eiste Ban Ki-moon, dat een nieuwe Israëlische regering gaat onderhandelen over een vredesverdrag, dat moet resulteren in 'een levensvatbare Palestijnse Staat'.

Bovendien was men in Washington bezorgd over de retoriek van de Israëlische premier, die kort voor het eind van de verkiezingscampagne zei dat er onder zijn leiding geen Palestijnse Staat zal komen.

In 2009 hield Netanyahu een historische toespraak bij de Bar Ilan Universiteit in Tel Aviv, waarin hij nog een Palestijnse Staat bepleitte. De VS legde zijn verandering van mening over deze zaak uit als een verkiezingsmanoeuvre. De regering-Obama was niet terughoudend met kritiek hierop.

Obama zelf is een van de weinige wereldleiders, die Netanyahu niet hebben opgebeld en gefeliciteerd met zijn herverkiezing, maar dat zal 'in de komende dagen' gebeuren, zei Witte Huis-woordvoerder Josh Earnest.

Of Netanyahu's afwijzing van een Palestijnse Staat een verkiezingsmanoeuvre was of gewoon de les van de afgelopen jaren is niet duidelijk, maar voor een Palestijnse Staat bestaan er nog steeds veel grotere obstakels dan de mening van de Israëlische premier. Een van die obstakels zijn de Palestijnen zelf, die tot nu toe elk aanbod voor een Staat hebben verworpen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.