Hoe verder voor een nieuwe Israëlische regering?

woensdag 18 maart 2015 |  Israel Today staf
Een korte maar stormachtige verkiezingscampagne is ten einde. Niet alleen is Benjamin Netanyahu nog steeds premier, hij lijkt gereed om een veel stabielere regering van alleen rechtse partijen te vormen.

AFBEELDING: De voorlopige aantallen zetels na het tellen van 99 procent van de stemmen. Er zijn later kleine correcties opgetreden.

De komende dagen zal president Reuven Rivlin de kandidaat kiezen die de beste kaarten heeft om de volgende regering te vormen. Gezien de verpletterende overwinning van Likoed over de linkse factie Zionistische Unie, zal Netanyahu die kandidaat zijn.

Rivlin heeft gezegd te hopen op een regering van nationale eenheid, en men verwacht dat hij Netanyahu zal vragen een dergelijke optie te overwegen.
Maar terwijl een coalitie van alleen Likoed met de Zionistische Unie en een of twee andere partijen een interessante mogelijkheid lijkt, is het veel waarschijnlijker dat Netanyahu het resultaat van de verkiezing te gelde zal maken door een coalitie te vormen van rechtse en religieuze partijen.

Likoed heeft zelf 30 zetels. De partij heeft natuurlijke partners in Het Joodse Huis (Habayit Hayehudi) van Naftali Bennett (8 zetels) en Yisrael Beitenu van Avigdor Lieberman (6 zetels).
De nieuwe factie Kulanu ('Samen' of 'Wij allemaal' (10 zetels) van Moshe Kachlon, zelf een vroegere zwaargewicht van Likoed, is naar verwachting ook een makkelijke kandidaat voor Netanyahu.
Dat zou Netanyahu’s coalitie al op 54 van de 120 Knessetzetels brengen.

Verder zou Netanyahu kunnen proberen Yair Lapid en zijn centrumpartij Yesh Atid (Er is Toekomst) opnieuw te benaderen, maar het is niet waarschijnlijk dat hij die hoofdpijn opnieuw zal willen. In feite was Lapid degene die de laatste regering ten val bracht over de begrotingsbesprekingen.

Een andere optie voor Netanyahu is de twee ultraorthodoxe fracties – Shas (7 zetels) en United Torah Judaism (6 zetels) – trachten over te halen. Het is gemakkelijk om Shas en United Torah Judaism in de regering te krijgen, als Netanyahu tenminste bereid is Binnenlandse Zaken op te offeren, aanzienlijke publieke financiering van ultraorthodoxe jeshiva’s toe te staan, en compromissen te sluiten over wetten die van ultraorthodoxe mannen eisen dat ze in militaire dienst gaan.

Als hij bereid is die prijs te betalen, kan Netanyahu een coalitie van 67 zetels samenstellen.
Deze coalitie zal nog wel enkele meningsverschillen hebben over economische en sociale punten, maar zou het grotendeels eens zijn over diplomatieke zaken zoals Iran en het Israëlisch-Palestijnse vredesproces. Met andere woorden, het lijkt erop dat Netanyahu de gelegenheid heeft om de coalitie te vormen die hij wilde, en die mogelijk de volle vier jaar zou kunnen uitzitten.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.