Hoe laat is het op Gods klok?

Wednesday, March 18, 2015 |  Ludwig Schneider
Ik heb een zandloper, die je elk uur moet omdraaien. Mijn kleinkinderen kunnen daar niets mee. Zelfs horloges met een wijzerplaat vinden ze ouderwets. Hun horloges zijn digitaal, maar ik heb moeite met die hoekige cijfers op een minischermpie. Mijn horloge heeft in plaats van getallen, Hebreeuwse letters van alef (=1) tot joed-beth (=12). Voor Albert Einstein waren begrippen als tijd en ruimte sowieso slechts een manier van denken en geen permanente toestand.

Direct aan het begin van de geschiedenis van de mens­heid gaf God ons een tijdsindeling die met de natuur samenhangt (Genesis 1:14). Aan de hand van bijzondere gebeurtenissen in de natuur en de regeringsperiodes van de koningen hebben de Joden kunnen vaststellen dat ze nu, vanaf de schepping gerekend, in het jaar 5775 leven.

Bij de oude Egyptenaren en de Babyloniërs waakten priesters over de kalender. Die hadden de kennis en de gereedschappen om de weken, dagen en uren te kunnen meten. Ook de profeet Daniël en de apostel Johannes maakten gebruik van die tijds-aanduidingen (Daniel 7; Openbaring 11 en 12).

In Bijbelse dagen telde men overdag zonuren en ‘s nachts olielamp-uren. Aan de verbruikte olie kon je zien hoe ver de nacht was gevorderd. Ze maakten ook gebruik van grote vaten, die ze met water vulden. De tijd dat het water nodig had om er langzaam uit te stromen, gaf de tijd aan.

Ook God heeft een klok. Hoe dat functioneert weten we alleen in onze fantasie. Wat we wel weten is dat Gods klok gelijk loopt. God is altijd punctueel op tijd en komt nooit te laat. In Galaten 4:4 staat: ‘Maar toen de tijd gekomen was, zond God zijn Zoon.* Zo houdt ook Jezus zich aan Gods tijd en trad Hij pas op, ‘kort voor het pesachfeest omdat Hij wist dat zijn tijd gekomen was* (Johannes 13:1).

Mensen die niet punctueel zijn, missen een van de belangrijk­ste eigenschappen van God. Gods heilsplan komt op precisie en punctualiteit aan. Hij heeft het besef van tijd bij de mens inge­bouwd. Hij moet namelijk op ons kunnen vertrouwen. Anders is ons vrome zingen en bidden zinloos gedoe.

Het hele artikel verscheen in het maartnummer van het Israel Today Magazine. Bent u al abonnee op de gedrukte of digitale uitgave?

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.