Beslissende overwinning voor Benjamin Netanyahu

woensdag 18 maart 2015 |  Israel Today staf, NAI
Nu woensdagochtend 99 procent van de stemmen is geteld, was het duidelijk dat Benjamin Netanyahu voor de vierde keer tot premier van Israël is gekozen.

Netanyahu's Likoedpartij heeft uiteindelijk 30 van de 120 Knessetzetels gekregen. De oppositiepartij Zionistische Unie (Arbeiderspartij + Hatnuah) deed het ook goed met 24 zetels, maar dat was niet genoeg om partijleider Isa'ac 'Buji' Herzog tot premier te benoemen.

Zoals verwacht, en door sommigen ernstig gevreesd, werd de nieuw gevormde Verenigde Arabische Lijst de derde in grootte in de Knesset met 14 zetels.

Terwijl er weinig verrassingen waren bij de kleine partijen, hadden de recentste peilingen voor de verkiezingen aangegeven dat Herzog Netanyahu zou onttronen. Zelfs volgens de eerste resultaten, die dinsdagavond laat bekend werden, was het een nek-aan-nek race van Likoed en de Zionistische Unie, die elk op 27 zetels stonden, zodat het toen nog totaal onzeker was wie president Reuven Rivlin opdracht zou geven tot het vormen van de volgende regering.

Maar enkele uren later, terwijl de laatste stembiljetten werden geteld, werd het duidelijk dat Netanyahu niet alleen had gewonnen, maar in feite ook de basis had gelegd die de vorming van een stabiele rechts-religieuze regering mogelijk maakt. Hij had deze partijen al in de aanloop naar de verkiezingen opgeroepen tot samenwerking.

De riskante operatie van Netanyahu heeft dus gewerkt. Ongeveer drie maanden geleden besloot hij de regering te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Zijn linkse coalitiepartners hadden hem het regeren onmogelijk gemaakt. Nu is Netanyahu in staat een regering te vormen zonder Lapid (Yesh Atid) en Livni (Hatnua) en hoeft hij niet meer afhankelijk te zijn van de centrum-linkse facties, die hem in de vorige regering zoveel hoofdpijn hadden bezorgd.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.