De Palestijnse straat over de verkiezingen

Tuesday, March 17, 2015 |  Aviel Schneider

Vandaag worden in Israël verkiezingen gehouden, en de Palestijnen op straat volgen deze nieuwsgierig. Want een nieuwe regering in Jeruzalem heeft gevolgen voor hun leven.

FOTO: In februari protesteerden Palestijnen in Rafah (in het zuiden van de Gazastrook) tegenover het ministerie van Binnenlandse Zaken omdat de Hamasregering hun geld en sociale hulp onthoudt.

Maar ditmaal begrijpen de Palestijnen dat niet het Israëlisch-Palestijnse conflict centraal staat bij de Knessetverkiezingen, maar de sociale en economische problemen binnen de Israëlische maatschappij. Vanuit Palestijns standpunt is dat niet goed, want het laat zien dat hun Palestijnse probleem langs de rand van de Israëlische belangstelling is verdwenen.

Bovendien zien ze ook dat de meerderheid van de Israëlische maatschappij het vertrouwen in een overeenkomst met de Palestijnen heeft verloren. 'Het is alleen maar vanzelfsprekend dat wij ons interesseren voor de politieke voortgang onder onze veroveraars,' zei het hooggeplaatste Fatach-lid Muhammad Madani tegen de Israëlische nieuwsdienst NRG. 'Hun politiek belemmert ons leven, want Israëliërs doden dagelijks Palestijnen. Voor ons maakt het niet uit wie er wint, links of rechts. Wat wij belangrijk vinden, is wie er met ons een vredesverdrag kan sluiten'.
Voorzichtiger is de Palestijnse leider Machmoud Abbas in Ramallah, die zich ervoor hoedt een duidelijk standpunt in te nemen.

In het Palestijnse netwerk uiten Palestijnen zich, die enerzijds hoop koesteren op een ommezwaai in Israël, maar anderzijds ook een voor hen slechtere regering in Jeruzalem vrezen. Palestijnen volgen vandaag het verloop van de verkiezingen en de discussies op het Israëlische Facebook, en krijgen daardoor een betere feeling voor de politieke barometer in Israël.

Veel Palestijnen hopen dat de gezamenlijke Arabische partijen erin zal slagen in grootte Israëls derde partij te worden. Volgens opiniepeilingen hebben zij daar een grote kans op. 'Als dat gebeurt, bestaat de mogelijkheid dat de Knesset meer over het Israëlische kolonialisme en de verovering in de veroverde gebieden zal debatteren,' hoopt Samir Shukry.
Mohammed Ibrahim uit Ramallah heeft het liefst een pragmatische (linkse) regering, die een vredespartner voor de Palestijnen zal zijn.

Ook het Hamasregime in de Gazastrook volgt de Israëlische verkiezingen. 'Het maakt ons niet uit wie in Israël de verkiezingen wint. Voor ons is de Israëli de veroveraar en aartsvijand,' zei Hamas-woordvoerder Fasi-Barhum. 'Alle partijen in Israël hebben maar één doel en ze willen de Palestijnse belangen vernietigen en allen het land judaïseren. Dat heeft Israël tot nu toe alleen met geweld gedaan.'
De Palestijnse analist in de Gazastrook, Talal Oukal, benadrukte in de Palestijnse media dat elke regering in Israël slechts één doel heeft, en dat is Jeruzalem voor Israël te bewaren. 'Intussen blokkeren Israël en Egypte de Gazastrook,' aldus Oukal.

Palestijnen en Israëliërs hebben het vertrouwen in een vredesovereenkomst tussen beide volken verloren. Dat verklaren beide zijden, ieder vanuit zijn eigen politieke en religieuze zienswijze.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.