Apartheid? Een Arabier leidt vandaag de verkiezingen!

Tuesday, March 17, 2015 |  David Lazarus
Voor het eerst in de geschiedenis van het land is een Arabische rechter voorzitter van de centrale kiescommissie, die de leiding heeft van de verkiezingen van vandaag.

Rechter Salim Jubran (foto) is een christen-Arabier die opgroeide in het noorden van Israël. In 2004 werd hij de eerste Israëlische Arabier die een permanente zetel kreeg in het Hooggerechtshof.

Hij kreeg eerder dit jaar de lastige taak om toezicht te houden op al die problematische, omstreden en gevoelige zaken bij de verkiezingen, zoals wie campagnefinanciering krijgt, het voorkomen van verkiezingsfraude en het bepalen wat nog toelaatbaar is in het elkaar bestoken in de Israëlische politieke propaganda-oorlogen.
Zo was het rechter Jubran die besloot de financiering van de rechtse rally, zondagavond in Tel Aviv, te stoppen.

Vertel me, wat voor soort democratie geeft iemand uit de Christelijk-Arabische minderheid de bevoegdheid om overheidssteun aan een geheel Joodse politieke partij, die de nederzettingen steunt, tegen te houden? Dat gebeurt alleen in Israël.

Volkslied Hatikwah
Deze rechter Jubran, die werd uitgekozen om ervoor te zorgen dat het democratische proces van de Joodse Staat vlot en volgens het protocol verloopt, is dezelfde rechter van het Hooggerechtshof die openlijk weigerde om Hatikwah, het Israëlische volkslied, te zingen.

In feite zag rechter Jubran er vanaf om het volkslied tijdens zijn eigen beëdiging voor het Hooggerechtshof te zingen. Hij kreeg hier veel kritiek op, maar de Arabische rechter bleef standvastig en werd gesteund door collega rechter Elyakim Rubinstein, die schreef dat niet-Joodse burgers zich niet verplicht moeten voelen om woorden te zingen die hun hart niet aanspreken.

Uiteindelijk verraste zelfs premier Benjamin Netanyahu velen door te stellen dat hij niet verwacht dat een Arabische Israëli het volkslied zingt, vooral omdat het de woorden bevat 'zolang een Joodse ziel levendig is'.

Geen apartheidsstaat
Daarmee eindigden Jebran's beproevingen niet. In 2012 vroeg de Knessetcommissie voor Wetgeving en Justitie hem te ontslaan. In een poging om de Arabisch-christelijke rechter weg te sturen diende voorzitter Michael Ben-Ari een wetsontwerp in, bedoeld om iedereen die geen dienst heeft gedaan in het leger te verhinderen, benoemd te worden in het Hooggerechtshof.

[Dit is het zelfde Knessetlid Ben-Ari, dat voor het oog van de camera exemplaren van het Nieuwe Testament in stukken scheurde. Die waren aan alle 120 leden van de Knesset gezonden door de Messiaans-Joodse leider Victor Kalisher van het Israëlische Bijbelgenootschap.]

Maar Israël moest niets hebben van Ben-Ari's capriolen. De regering, de media, de rechtbanken en de mensen op straat - Joden en Arabieren - vochten om rechter Jubran in het Hooggerechtshof te houden.

En dan volgt een stap waardoor de haters van Israël overal zeer geschokt zouden moeten zijn: de oude rechter Jubran, een Arabische christen, geboren in 1947 in Haifa, die in 1968 zijn academische studie Rechten aan de Hebreeuwse Universiteit afrondde, die werd belast met het toezicht op de cruciale landelijke verkiezingen van Israël.

Velen beschouwen deze verkiezingen als cruciaal voor de toekomst van de Joodse natie, en hadden er toch weinig problemen mee om de uitvoering toe te vertrouwen aan een Arabische christen, die nooit in het Israëlische leger heeft gediend, die niet vast op Yom Kippur (Grote Verzoendag) en die het volkslied niet zingt.

Er is geen land zoals Israël, ik houd van dit land!.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.