Eindelijk weer tomaten en aubergines uit Gaza

Monday, March 16, 2015 |  Aviel Schneider

In Israël mogen na acht jaar weer tomaten en aubergines uit de Gazastrook worden verkocht. Afgelopen weekeinde kwamen drie volle vrachtwagens met tomaten (27 ton) en aubergines (5,5 ton) via de grensovergang Kerem-Shalom naar Israël, opdat ze de op eerste dag van de week, zondag, op de Israëlische markten zouden aankomen.

Daarbij werd ook rekening gehouden met de religieuze gemeenschap in Israël, die gedurende het Joodse Shmitta-jaar (Shabbatsjaar) geen fruit van Joodse boeren en landbouwers mag kopen. Elk zevende jaar moet de akker rusten en mogen Joodse boeren de aarde niet bewerken. Om die reden haalt men in dat jaar groente en fruit bij niet-Joodse landbouwers, wat religieus gezien wel kan.

Voordat Israël [en Egypte] in 2007 de Gazastrook blokkeerden, uit veiligheidsoverwegingen en wegens de voortdurende raketaanvallen op Israël, werd 85 procent van de geëxporteerde goederen uit de Gazastrook verkocht in Israël en in de Palestijnse gebieden in Judea en Samaria, waaronder fruit, groente, meubels, textiel en nog veel meer.

Van de 17 Palestijnse groentehandelaren die de afgelopen weken hun waren voor onderzoek naar het Israëlische Ministerie van Gezondheid stuurden, hebben er 15 reeds toestemming van Israël gekregen om hun producten hier te verkopen. Het plan is dat voortaan elke zondag, dinsdag en donderdag goederen uit de Gazastrook in Israël worden geïmporteerd.

Achter de coulissen bestaat er ondanks de blokkade ook een handel in vlees tussen Israël en de Gazastrook. Israëlische kalverfokkers en Palestijnse vleeshandelaren werken al langer samen, wat de media veelal niet vermelden. Van Israëlische kalverfokkers hebben wij vernomen hoe hard de Palestijnse boeren en vleeshandelaren klagen over het strenge Hamasregime in de Gazastrook. Erger dan de Israëlische blokkade van de Gazastrook zou het wrede gedrag van de Hamasregering zijn, dat de economie in de Gazastrook zou hebben geruïneerd.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.