'Ik bezocht een rechtse verkiezingsrally van het uitschot'

maandag 16 maart 2015 |  Tsvi Sadan
Ik was een van de vele duizenden, die zondagavond het Rabinplein in Tel Aviv vulden. Ik had niet besloten om naar deze rechtse verkiezingsrally te gaan om me te identificeren met een van de partijen, maar meer om te protesteren tegen ophitsing en een poging om de wet te ge(mis)bruiken om deze rally te muilkorven.

Die ophitsing had de vorm van een Twitter post van Igal Sarna, een columnist van de linkse krant Ha'aretz.
Vorige week werd op het zelfde plein een linkse rally gehouden, waarbij de artist Yair Garbuz de rechtse Israëli's vernederde door hen 'mezoezah-kussers' te noemen. Gisteren twitterde Sarna dat degenen die de rechtse rally gaan bijwonen 'uitschot' zijn. 'Wanneer jullie een Bennettplein zouden hebben', sneerde hij, 'zouden jullie daar je massale demonstraties tegen de ophitsing van links kunnen houden. Maar op het Rabinplein? Uitschot!'

Ik ga bijna nooit naar politieke bijeenkomsten, maar deze keer besloot ik me te verzetten tegen de minachting van Sarna en de rally van het 'uitschot' te bezoeken.

Op de ochtend voor de rally verzocht de ultralinkse Meretzpartij de voorzitter van de Israëlische centrale kiescommissie, Salim Jubran, om de rechtse bijeenkomst te verbieden, met als voorwendsel het oneigenlijke gebruik van publieke middelen. Deze schandelijke poging om de meerderheid het zwijgen op te leggen stuurde me naar het plein.

Hoewel Jubran uiteindelijk het verzoek afwees, verbood hij toch de populaire zanger Amir Benayoun op te treden tijdens de rally. Als daad van verzet pakte Naftali Bennett, de leider van de partij Habayit Hayehudi, Het Joodse Huis, tijdens zijn toespraak een ​​gitaar en zong 'Jeruzalem van goud' (Jerushalayim shel zahav), tot grote vreugde van de tienduizenden die zich hadden verzameld.

Terwijl ik op het overvolle plein wachtte op het begin van de toespraken vroeg een journalist uit Nederland me waarom ik daar was. 'Ik ben bij het hele politieke spectrum geweest', vertelde ik hem, 'maar wat er nu op het spel staat is niet links of rechts, maar de toekomst van de Joodse Staat.'

Op dat moment realiseerde ik me dat mijn instelling was veranderd, van protest in steun. Ik had voordien nooit deelgenomen aan een rechtse bijeenkomst, maar voelde mij helemaal thuis tussen de duizenden die dansten, zongen en met Israëlische vlaggen zwaaiden. Het voelde goed dat de ene na de andere spreker me verzekerde, dat het Joodse volk geen bezetter van zijn eigen land kan zijn. Ik voelde me bemoedigd door een resolute Joodse menigte die ongegeneerd op zijn recht stond om in een Joodse Staat te wonen.

Hoewel het erg vol was voelde ik me volkomen veilig. Niet vanwege de aanwezigheid van zoveel politieagenten, maar omdat de sfeer rustig was. Er was niemand die de linksen, de Arabieren of iemand anders belasterde. Er waren geen aanstootgevende borden en er was geen enkele provocatie te bespeuren.

De mensen waren er voor één ding - om hun liefde en toewijding aan Israël uit te drukken, en daarmee al diegenen te tarten die hun Staat afschilderen als een kolonialistisch monster. In zijn toespraak herhaalde premier Benjamin Netanyahu de zin 'pinitem asitem' ('jullie draaiden, jullie deden') als verwijzing naar de obsessie van veel te veel Israëli's met het idee van het overdragen van grondgebied aan de Palestijnen.

Dit pakkende rijm betekende, dat wat 'Bupi' betreft, het enige criterium waaraan je een goede regering van een slechte onderscheidt, de bereidheid is om Joden uit de Westbank te verplaatsen ('Bupi' is een nieuwe bijnaam, duidend op Isa'ak 'Buji' Herzog en Tzipi Livni, een spelletje met Netanyahu's eigen bijnaam 'Bibi').

Nou, ik ben geen fan van Bibi, en ben dat nooit geweest. Ik had niet besloten naar deze rally te gaan om hem of iemand anders te steunen. Maar er is geen twijfel dat ik na deze rally alleen zal stemmen op een partij die absoluut is toegewijd aan Israël, aan zijn volk en erfdeel.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.