Vredesproces blijft steken, wie er ook gekozen wordt

Monday, March 16, 2015 |  Aviel Schneider
Ongeacht wie dinsdag de verkiezingen wint, begrijpt een meerderheid van 63,5 procent van de Joodse bevolking in Israël dat het Israëlische vredesproces met de Palestijnen toch geen vorderingen zal maken.

De bleek uit de recentste studie van het Israeli Democracy Institute en de universiteit van Tel Aviv, Peace Index March 2015. De Israëlische bevolking ziet al lange tijd in, dat het bijna onmogelijk is een vreedzame oplossing te vinden met de Palestijnen. Zolang beide partijen niet afzien van hun aanspraak op Jeruzalem zal geen overeenkomst worden ondertekend. Ook een linkse coalitieregering onder leiding van Yitzchak Herzog, de leider van de Arbeidserspartij/Zionistische Unie – indien deze een coalitie zou vormen - zal niet lukken wat tot nu toe ook Benjamin Netanyahu en zijn Likoedpartij niet is gelukt.

Deze coalitie zal waarschijnlijk een ander en strenger beleid voeren tegenover de Joodse kolonisten in de Bijbelse gebieden Judea en Samaria, maar niet in staat zijn om de Palestijnen tevreden te stellen en tot een overeenkomst te bewegen.

Bovendien moet worden vermeld, dat het blok van rechtse partijen tot nu toe meer stemmen heeft getrokken en ongeveer 67 van de 120 Knessetzetels telt, terwijl het blok van linkse partijen (Arbeiderspartij, Yesh Atid/Er is Hoop, Meretz en de Verenigde Arabische Lijst) op ongeveer 55 zetels komt. En dat alleen als de Verenigde Arabische Lijst (13 zetels) zou deelnemen aan een coalitie met Herzog, en dat hebben de Arabieren nog nooit gedaan.

In de afgelopen dagen heeft Herzog meermalen benadrukt, dat hij zich zal inspannen om het vredesproces weer op gang te brengen. Hij maakte echter ook duidelijk, dat dit niet eenvoudig zal zijn.

Bovendien staan de maatschappelijke problemen van het volk bovenaan in zijn agenda, zoals de stijgende prijzen van woonhuizen en de hoge kosten van levensonderhoud. Deze problemen zijn eenvoudiger op te lossen dan het sluiten van een overeenkomst met de Palestijnen, dat begrijpen het volk en zijn politici.
Om die reden staan deze keer de sociale problemen van Israël, en niet het vredesproces met de Palestijnen, centraal in de huidige verkiezingscampagne. De partijen gaan ervan uit, dat dit vast zit en ook onoplosbaar is voor een nieuwe regering.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.