Jeruzalemse rechtbank: bidden op de Tempelberg mag

Sunday, March 15, 2015 |  Israel Today staf
De Jeruzalemse rechtbank heeft eerder deze maand herbevestigd, dat het voor Joden (en dus ook voor christenen) legaal is om te bidden op de Tempelberg, ondanks de islamitische tegenstand.

Deze juridische toelichting kwam als onderdeel van een uitspraak in de zaak van activist Yehoeda Glick, die de Israëlische politie had aangeklaagd omdat die hem twee jaar lang had ​​verbannen van de Tempelberg nadat hij in 2011 tijdens een bezoek aan de heilige plaats werd gefilmd bij het in stilte uitspreken van gebeden.

Glick, die onlangs een moordaanslag overleefde van een islamitische terrorist, beschuldigde de politie ervan dat die zich niet hield aan de Israëlische wetten inzake religieuze expressie.

Het Israëlische Hooggerechtshof had eerder beslist, dat Joden in feite het recht hebben op elke plaats te bidden, net als aanhangers van alle religies, maar dat de politie maatregelen kan nemen om gewelddadige islamitische reacties op de Tempelberg te voorkomen.

De Jeruzalemse rechter bepaalde dat de politie te ver was gegaan bij de behandeling van Glick en andere activisten, en een lijn had overschreden door afbreuk te doen aan de fundamentele mensenrechten van de Joden.

Aan Glick werd een schadevergoeding van ongeveer € 140.000 toegekend. Zijn advocaat vertelde verder aan The Jerusalem Post dat de uitspraak betekende dat het 'vanaf vandaag aan alle Joden is toegestaan ​​op de Tempelberg te bidden. Het gebed zelf is niet langer een misdrijf'.

Toch blijven velen twijfels houden of het nu aan niet-moslims wordt toegestaan om openlijk te bidden op de Tempelberg, vooral nadat premier Benjamin Netanyahu vorig jaar de moslimwereld verzekerde dat Israël de status quo zou handhaven.

In het aprilnummer van het Israel Today Magazine kunt u een gesprek met Glick lezen over de aanslag op zijn leven en zijn voortdurende inspanningen om Joodse gebeden en lofprijzing terug te brengen naar het terrein van de Tempel. Mis het artikel niet – abonneer u nu op de papieren of de digitale editie!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.