EU-buitenlandchef zet zich in tegen antisemitisme

Friday, March 13, 2015 |  NAI

De Buitenlandchef van de Europese Unie, Federica Mogherini, heeft haar ondersteuning toegezegd voor het vormen van een task force tegen antisemitisme. In de Italiaanse krant La Repubblica maakte zij bekend dat ze reeds een desbetreffend voorstel heeft voorgelegd aan EU-commissaris Frans Timmermans, de eerste vicevoorzitter en EU-commissaris.

Reeds in januari had de voorzitter van het Joods Congres, Moshe Kantor, na de aanslag op een koosjere supermarkt in Parijs, de EU tot handelen opgeroepen. Kort daarna werd er een terreuraanslag gepleegd op een synagoge in Kopenhagen. 'Antisemitisme kent geen grenzen en kan niet meer op zuiver nationaal niveau worden bestreden,' zei Kantor. Zo is bijvoorbeeld afgelopen jaar een Franse islamist na terugkeer uit Syrië via Duitsland naar België gereisd en heeft daar in een Joods museum vier mensen vermoord.

De Anti-Defamation League (ADL) verwelkomde de steun van Mogherini voor het oprichten van een task force: 'De terreuraanvallen in verschillende Europese steden vereisen een antwoord op hoog niveau, en dit antwoord moet de gehele EU erbij betrekken,' zei de leider van de ADL, Abraham Foxman. Tegenwoordig hinderen antisemitische overtredingen, vervolging en vandalisme het leven van de Joodse gemeenschappen in Europa.

Foxman voegt nog toe dat reeds vele regeringen belangrijke stappen hebben gezet tegen antisemitisme op nationaal niveau, die echter niet voldoende waren als echte bescherming van de Joodse gemeenschap in Europa.
Behalve aan EU-buitenlandcommissaris Mogherini sprak de ADL ook zijn dank uit aan diverse andere politici van het Italiaanse parlement voor de steun tegen het antisemitisme.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.