Je accent verraadt je!

vrijdag 13 maart 2015 |  Ludwig Schneider
Petrus wilde alleen maar kijken om te zien hoe Jezus door de Hoge Raad werd veroordeeld. Maar dan komt er een dienstmeisje aangelopen, dat nogal nieuwsgierig is. Ze flapt eruit: 'Hé, die daar hoort ook bij Jezus!' Geschrokken roept Petrus in het Galilees: 'Lo jadati et ha-ish! Ik ken die man niet'.

Had hij nou maar zijn mond gehouden, want direct kwamen er andere kerels aangelopen die riepen: 'Ja, jij bent wel degelijk een van hen, trouwens, je accent verraadt je!' (Mattheüs 26:73)

In Israël spreekt iedereen Ivriet. Maar de uitspraak verschilt per regio. Zo kun je horen waar iemand vandaan komt. Je accent verraadt je. Joden uit Amerika spreken Ivriet alsof ze regelrecht uit de prairie komen. Russische Joden spreken met veel consumptie, Joden uit Frankrijk spreken zangerig en Joden uit Ethiopië slissen. Duitse Joden haal je er direct uit, omdat zij het Ivriet bijna nooit vloeiend kunnen spreken.

Maar iemands spraak verraadt nog meer. Je kunt bijvoorbeeld aan de telefoon redelijk goed leeftijden inschatten, ook al zie je de persoon aan de andere kant van de lijn niet. Jonge mensen gebruiken modewoorden, die ouderen weer niet kennen. Een trend of mode is per definitie iets wat iedereen doet, en zelfs individualisme is iets wat iedereen doet – maar dan wel in je eentje.

Iedereen wil wel populair zijn, al is het maar voor vijf minuten. Daarvoor doe je alles wat op zo'n moment in de mode is. We zijn tenslotte kuddedieren. Het is niet eenvoudig om tegen de stroom in te zwemmen. En moeten we dat eigenlijk wel willen? Jazeker! Met de boodschap die God ons heeft gegeven moeten we zonder pardon altijd tegen de stroom in zwemmen. De manier waarop we dan zwemmen hangt wel van de mode af.

Dat werpt dan vragen op als: 'Wie behoren we meer toe? God, die we dienen, en wiens boodschap we verkondigen? Of een traditie die vijftig jaar geleden prima was, maar die tegenwoordig niemand meer begrijpt?'

Mijn pak van meer dan vijftig jaar oud is allang uit de mode, maar ik ben zelf nog steeds Gods boodschapper. Dat geldt ook voor het maandblad Israel Today. De boodschap is nog steeds Gods boodschap. Daarmee zwemmen we nog steeds tegen de stroom in, dat wil zeggen: 'Israel Today brengt nieuws dat anderen niet brengen.'

Dit artikel verscheen in het maartnummer van het Israel Today Magazine, naast nog veel meer interessante achtergrondartikelen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.