Links Israël: Palestijnse Autoriteit is geen vredespartner

Thursday, March 12, 2015 |  Israel Today staf
Een van de onderwerpen in de verhitte Israëlische verkiezingsperiode is de beschuldiging dat premier Benjamin Netanyahu eerdere kansen voor vrede met de Palestijnen heeft verknoeid. Maar nu erkent de belangrijkste uitdager van Netanyahu, de leider van Zionistische Unie/Arbeiderspartij Isa'ac Herzog (foto) dat de Palestijnse Autoriteit niet bepaald de meest geschikte vredespartner is.

'Ik ben niet zeker dat we een vredespartner hebben,' zei Herzog in een verkiezingsinterview met het dagblad Israel Hayom. 'Ik ben er niet zeker van dat er aan de andere kant een partij is die geïnteresseerd is in vrede. Tot nu toe zijn ze erg gelukkig geweest met hun eenzijdige strategie.'

Herzog benadrukte dat hij zich blijft inzetten voor een tweestatenoplossing en het voorkomen dat Israël een bi-nationale staat wordt, maar hij wees erop dat hij, evenals Netanyahu, zou vasthouden aan het behoud van de controle over grote Joodse nederzettingenblokken op de Westbank.

Ondanks de schijnbare overeenkomsten tussen hun standpunten was Netanyahu ervan overtuigd, dat het een ernstig risico voor de veiligheid en de toekomst van Israël zou opleveren wanneer het vredesproces in de handen van Herzog en zijn rechterhand Tzipi Livni zou worden gelegd.

'Er zal worden aangedrongen op terugtrekking naar de [wapenstilstands]lijnen van [tot] 1967 en het delen van Jeruzalem', waarschuwde Netanyahu in een interview met The Jerusalem Post. Hij voegde eraan toe dat indien de Israëli's stemmen op Herzog en Livni, 'zij premiers zullen krijgen die gemakkelijk buigen onder elke druk. Ze kunnen niet alleen geen druk weerstaan, ze willen geen druk weerstaan. Ze willen gewoon toegeven.'

Minister van Economische Zaken Naftali Bennett zei woensdag in een financiële conferentie in Tel Aviv, dat degene die de volgende premier wordt, er rekening mee moet houden, dat het faciliteren van de oprichting van een Palestijnse Staat op enig deel van het land een enorme economische schade zou toebrengen aan de Joodse Staat.

Met als voorbeeld de Gaza-oorlog van de afgelopen zomer wees Bennett erop, dat een onafhankelijke Palestijnse Staat in Judea en Samaria het voor ​​groepen zoals Hamas mogelijk zou maken om hun raketten op slechts enkele kilometers van Israëls meest dichtbevolkte en economisch actieve regio's te plaatsen.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.