Grieks-Israëlische betrekkingen blijven sterk

Thursday, March 12, 2015 |  NAI
Toen de nieuwe regering in Athene werd gekozen was Israël bezorgd, dat de betrekkingen tussen de twee landen zouden kunnen verslechteren, omdat linkse politici vaak niet veel sympathie hebben voor de Joodse Staat.

Bij een bezoek aan de Bar-Ilan Universiteit in Tel Aviv, verklaarde de Griekse Israël-deskundige Aristoteles Tziampiris, dat de kern van de betrekkingen tussen de landen niet zal veranderen. Als kern noemde Tziampiris de gebieden toerisme, militaire veiligheid, economie en energie.
'In deze kerngebieden blijven we samenwerken, zelfs als we in de Palestijnse kwestie verschillende meningen hebben,' zei Tziampiris bij het symposium van de universiteit.

Hij wees er verder op dat de regerende partij Syriza een coalitie heeft met de rechtse partij Onafhankelijke Grieken, wiens partijleider Panos Kammenos minister van Defensie is, en een sterke samenwerking met Israël wil.

Volgens de deskundige is de nieuwe regering pragmatisch en deze wil tijdens zijn economische problemen geen vrienden verliezen. Aangezien de Grieks-Israëlische betrekkingen gebaseerd zijn op duidelijk omschreven gemeenschappelijke belangen, zou Athene de samenwerking zelfs willen uitbreiden.

Aristoteles Tziampiris doceert internationale betrekkingen aan de Universiteit van Piraeus en heeft net een boek gepubliceerd met de titel 'Het ontstaan van de Israëlisch-Griekse samenwerking.' Daarin beschrijft hij hoe de betrekkingen tussen de twee landen in 2009 plotseling begon te bloeien, nadat ze voordien nogal moeizaam waren.

Hij analyseert in zijn boek, hoe de economische problemen van Griekenland en de conflicten met de oude rivaal Turkije ertoe hebben geleid, dat het land rondkeek naar nieuwe vrienden. Rond dezelfde tijd kwamen er ook barsten in de Israëlisch-Turkse betrekkingen, vooral wegens de 'Gazavloot', die werd gesteund door Turkije.

Sinds die tijd zijn Griekenland en Israël dichter bij elkaar gekomen en er waren een aantal gebieden waarin de twee landen heel goed konden samenwerken. Griekenland profiteerde vooral van de militaire samenwerking en een enorme toename van Israëlische toeristen. Israël onderzoekt momenteel of het land op het gebied van energie kan samenwerken met Griekenland, om daarvandaan gas te transporteren naar Europa.

Hoewel de twee landen in de Palestijnse kwestie tegengestelde meningen hebben, lijken de gemeenschappelijke belangen toch sterk genoeg om ideologische tegenstellingen te overbruggen. Aan de andere kant had men dat ook ooit gedacht van Turkije.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.