Demonstratie tegen Netanyahu, die toch premier wordt

Tuesday, March 10, 2015 |  Israel Today staf

Een weekenddemonstratie, die opriep om in de komende verkiezingen Netanyahu als regeringsleider te vervangen, trok naar schatting 50.000 deelnemers. Tegelijk toonde een nationale enquête dat een meerderheid van de Israëliërs accepteert dat Netanyahu hun volgende premier wordt.

Tijdens de demonstratie zaterdagavond op het Rabinplein in Tel Aviv voerden een reeks sprekers het woord, waarbij zij Netanyahu de schuld gaven voor de moeilijke economische situatie waarin de meeste Israëli's zich bevinden, en van het ineenstorten van het vredesproces met de Palestijnen.

'We hebben een leider die maar één campagne voert – de campagne voor zijn eigen politieke overleving', verklaarde de hoofdspreker en vroegere Mossad-chef Meir Dagan, die verder beweerde dat Israël 'nooit eerder zo klem heeft gezeten als in de afgelopen zes jaar' van Netanyahu’s premierschap.

Dagan en de overige sprekers negeerden volledig de eigen schuld van de Palestijnen voor hun huidige situatie.

Terwijl een luidruchtige en groeiende minderheid vastbesloten is om Netanyahu af te zetten, en enquêtes laten zien dat Likoed nek-aan-nek loopt met de oppositionele Zionistische Unie (Arbeiderspartij plus Hatnua), toonde een namens Channel 10 gehouden opinieonderzoek dat de meeste Israëliërs Netanyahu nog steeds de beste kandidaat vinden voor het premierschap.

Een meerderheid van 52 procent zei dat Netanyahu bijna zeker de opdracht krijgt een nieuwe regering te vormen, terwijl slechts 25 procent datzelfde zei van de leider van de Zionistische Unie, Isa'ac Herzog.

Drieënveertig procent zei de voorkeur te geven aan een regering van Likoed en rechts, inclusief de religieus-Joodse partijen. Bijna 14 procent wil een regering geleid door Herzog, en slechts 9 procent is het eens met een regering van nationale eenheid, waarbij Netanyahu en Herzog gezamenlijk premier zijn.

Een behoorlijke groep van 35 procent zei dat ze de voorkeur geven aan een andere, niet nader gespecificeerde, samenstelling van de regering.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.